Omer Halilhodžić za Radiosarajevo.ba: Kako će izgledati Škoda Enyaq

J. Mržljak
Omer Halilhodžić za Radiosarajevo.ba: Kako će izgledati Škoda Enyaq
Foto: Facebook/Škoda / Omer Halilhodžić i Škoda Vision iV

Prije nekoliko dana Škoda je objavila da će se prvi namjenski kreiran električni model ove kompanije zvati Enyaq. Prvo slovo (E) u imenu označava elektromobilnost, a posljednje (Q) je tipska oznaka za SUV modele marke.  Naziv modela je izveden iz irske riječi "Enya" i znači "izvor života", objašnjavaju iz Škode. 

Bolji ljubitelji automobilskih zbivanja znaju da je jedan od najodgovornijih za izgled Škodinih električnih automobila bh. dizajner Omer Halilhodžić, koji radi kao freelancer za češku kompaniju. Halilhodžić nam je još prije nekoliko godina najavio da će prvi serijski model "s utičnicom" kompanije iz Mlade Boleslave biti predstavljen 2020.

Sada je stigla i zvanična potvrda Škode: Enyaq će biti predstavljen krajem ove godine. Pošto je Škoda objavila samo ime novog modela, kontaktirali smo Omera Halilhodžića koji je nam je otkrio nešto više detalja o ovom modelu.

"Postojat će dva različita tipa 'tijela' budućeg Škodinog električnog SUV-a. Prvo na tržište stiže Enyaq koji nudi više prostora, ima kabinu u stilu Audija Q7. Potom dolazi drugi model koji slijedi siluetu dobro poznate studije Vision IV", kazuje Mostarac Omer Halilhodžić za Radiosarajevo.ba.

Podsjetimo, Škoda Vision IV predstavljena je prije 11 mjeseci na sajmu u Ženevi, a riječ je o studiji baziranoj na modularnoj platformi električnih vozila (MEB) kloncerna Volkswagen.

Bh. dizajner Omer Halilhodžić u Ženevi predstavio budući Škodin električni SUV

Studija Vision iV može se pohvaliti aerodinamičnom karoserijom, prostornim enterijerom, a optički akcent zaokružuju 22-colski točkovi.

Za pogon su zadužena dva elektromotora – jedan na prednjoj, drugi na stražnjoj osovini – dok je u podu instalirana litij-ionska baterija koja osigurava voznu autonomiju do 500 kilometara.

"Serijski model električnog SUV-coupea izgledat će jako slično Visionu iV. Vjerovatno će zadržati 4-vratnu coupe siluetu, imati za jedan inč manje točkove od studije te neke tehničke promjene u svjetlima", kaže Halilhodžić, koji zbog svog posebnog angažmana u Škodi ne može potvrditi da li će potomak Visona iV nositi ime Enyaq, eventualno s nekim sufiksom (GT), ili će dobiti vlastiti "identitet".

Ono što je izvjesno je da Omer Halilhodžić ima malo vremena za odmor obzirom na najavljenu električnu ofanzivu Škode.

"Postoje najave da će do kraja 2022. godine na tržište biti lansirano 10-ak elektrificiranih modela porodice Škoda iV. Kompanija očekuje da do 2025. godine svaki četvrti prodati primjerak Škode bude električno ili vozilo s hibridnim pogonom", kaže za naš portal poznati bh. dizajner Omer Halilhodžić.

Omer Halilhodžić za Radiosarajevo.ba: Mostarac koji je dizajnirao Škodu Superb

Za Omera Halilhodžića, bosanskohercegovačkog automobilskog dizajnera, svjetska javnost čula je početkom ovog milenija. Tada je Mostarac s adresom u njemačkom Mainzu postao šef europskog dizajnerskog odjeljenja Mitsubishija i za kratko vrijeme učinio prepoznatljivim modele "japanskog dijamanta". Prije 15 godina autor ovog teksta prvi put je razgovarao s Omerom Halilhodžićem koji je opisao kako se našao u svijetu automobilskog dizajna.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije