Odbrojavanje je počelo: Dvije sedmice do premijere Audija Q8

J. M.
Odbrojavanje je počelo: Dvije sedmice do premijere Audija Q8
U Audiju nisu mogli ignorirati uspjeh BMW-a X6 i Mercedesa GLE Coupe: Još prije četiri godine počeo je projekt razvoja SUV coupea s četiri prstena koji će svjetsku premijeru doživjeti 5. juna.

Ekipa koju predvodi Dr. Werner Kummer za SUV coupe iz Ingolstadta odabrala je platformu MLB53A koncerna Volkswagen, a budući model bit će postavljen na međuosovinski razmak Audija Q7.

audi_Q8_02.jpg - undefined

Foto: Audi

Za razliku od "sedmice", Q8 imat će "cupeovski" završetak, ali će biti lišen trećeg reda sjedišta.

Oni koji su imali priliku vidjeti maskirane prototipove uočili su da prozori nemaju okvire, armaturna ploča je odmaknuta daleko naprijed, što uz novi operativni koncept s kontrolnim panelima osjetljivim na dodir, sugerira da se na tehničkom i estetskom nivou Q8 usmjerava ka Audijevim putničkim automobilima A6, A7 i A8. 

audi_Q8_03.jpg - undefined

Foto: Audi

Ispod haube prototipa radi pogonski system e-tron 3.0 TDI Quattro, poznat iz Audija Q7, prvi plug-in hybrid spregnut s 6-cilindričnim turbodizelašem i pogonom na sva četiri točka.

Uoči lansiranja novog Q8, Audi je "otkrio" nekoliko slika maskiranog prototipa, ali i intrigantni video o mladom paru – Quentinu i Sandri – kao prvi dio serije o "osmici".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije