Od Tychyja, preko Kragujevca, do Melfija: Fiat 500 u "tiražu" od 3 miliona

J. M.
Od Tychyja, preko Kragujevca, do Melfija: Fiat 500 u "tiražu" od 3 miliona
Foto: Fiat / Jubilarni Fiat 500C

Fiat je proslavio vrijedan jubilej - prodaju 3 miliona primjeraka serije 500 u Europi. Jubilarno trimilionito vozilo je Fiat 500C, kabriolet obojen u elegantnoj Stella bijeloj boji.

Podsjetimo, liniju Fiat 500 čine tri modela: Fiat 500 je nasljednik legendarnog "topolina" (za Europu se proizvodi u poljskom Tychyju), porodični Fiat 500L koji se izrađuje u Kragujevcu, te crossover Fiat 500X (dolazi iz italijanskog Melfija).

Priča o uspjehu Fiata 500 je međunarodna: Iako je Italija najveće tržište za Fiatov bestseller, ipak 62 posto svih kupaca dolazi izvan Apenina, pri čemu se najviše vozila proda u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj i Španiji.

Kompletna porodica Fiat 500 - undefined

Kompletna porodica Fiat 500

Ključni faktor u uspjehu Fiat 500 je diversifikacija porodice vozila, čiji se modeli razlikuju u pogledu primjene, oblika i osobnosti, ali svi pokazuju jedinstveni DNK-a čuvenog "cinquecenta".

Tako je Fiat 500 simbol italijanskog dizajna i prepoznat je širom svijeta kao stilska ikona, model koji je dokazao da čak i mali automobil može biti uspješan u cijelom svijetu.

Fiat 500X - undefined

Fiat 500X

Od svog lansiranja na tržište 2014. godine, Fiat 500X je bio bestseler u svom segmentu u Italiji i drži poziciju među prvih 10 u Evropi po statistici registracije. To je prvi model koji je opremljen novom generacijom FireFly motora. Turbo benzinski motori od 1.0 i 1.3 litra su najmoderniji motori u portfelju Fiat Chrysler Automobiles (FCA).

Fiat 500L Cross - undefined

Fiat 500L Cross

Komforni Fiat 500L, prilagođen potrebama modernih porodica, upotpunjuje asortiman, objedinjuje kultni stil Fiata 500 s mnogo prostora, opsežne tehnološke opreme i nezavisne osobnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije