Novi X2 izgleda sjajno: BMW otkrio SUV-coupe na bazi X1

J. M.
Novi X2 izgleda sjajno: BMW otkrio SUV-coupe na bazi X1
Sagraditi most između coupé i SUV, to je zadatak novog BMW-a X2. Logično da je označen kao SUV-coupé na bazi dobro poznatog BMW-a X1.

Novi X2 je nešto kraći, ali postavljen na jednak međuosovinski razmak, nudi zavidnu svakodnevnu upotrebljivost što potvrđuje i prtljažnik zapremine 421 litar.

U poređenju s većim članovima X-porodice (X4 i X6), novi X2 ima manje radikalan dizajn, no i pored toga izgleda agresivnije i sigurno će se svidjeti mlađim kupcima.

bmw_x2_005.jpeg - undefined

Foto: BMW

X-dvojka bit će ponuđena u tri verzije – standardna, M-Sport i M-Sport X – koje će se razlikovati po optičkim off-road detaljima te veličini točkova – od 17 do 19 inča.

Unutrašnjost je uglavnom preuzeta od X1, uz korištenje nekih novih materijala na M-Sport verzijama.

bmw_x2_003.jpeg - undefined

Foto: BMW

Dio serijske opreme je mogućnost izbora između tri vozna moda (Comfort, Eco Pro i Sport), dok je kao opcija ponuđena DDC dinamička kontrola amortizera sa sniženjem ovjesa za 10 mm.

Paketi Driving Assistent i Driving Assistent Plus donose brojne sigurnosne dodatke poput asistenta držanja u traci, automatske kočnice, aktivne kontrole brzine, asistenta vožnje na autoputu (omogućava automatsku vožnju do brzine 60 km/h).

bmw_x2_004.jpeg - undefined

Foto: BMW

BMW će na početku ponuditi tri motora uz X2. Početni model je X2 sDrive 20i, benzinac sa 192 KS i 280 Nm najvećeg obrtnog momenta, spregnut sa 7-stepenim Steptronic mjenjačem.

U ponudi će biti i dva dizelaša s pogonom na sva četiri točka i 8-stepenim Steptronicom: xDrive 20d (190 KS i 400 Nm), xDrive 25d (231 KS i 450 Nm).

bmw_x2_006.jpeg - undefined

Foto: BMW

BMW najavljuje da će vremenom paleta motora biti proširena verzijama X2 sDrive 18i (140 KS), sDrive 18d (150 KS). Dolazak na tržište očekuje se naredne godine po početnoj cijeni od oko 40 hiljada eura.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije