Novi motor i lagani facelift: Dotjerani Kia Sportage predstavljen bh. medijima

J. M.
Novi motor i lagani facelift: Dotjerani Kia Sportage predstavljen bh. medijima
Sportage, najprodavaniji model Kia-e u Europi doživio je blagi redizajn i tehnička poboljšanja koja mu trebaju pomoći da zadrži sadašnju poziciju.

U prošloj godini na našem kontinentu prodato je više od 125 hiljada primjeraka Sportagea pa je Kia brižljivo pristupila dotjerivanju.

Dizajn aktuelnog Sportagea četvrte generacije, predatavljenog 2015. godine, podvrgnut je malom faceliftu: Ugrađena su markantnija prednja LED svjetla i novi branici, povezana su zadnja svjetla, ponuđene nove vanjske boje karoserije i "napucana" GT Line verzija (crna maska, 19-inčni točkovi, dvije izduvne cijevi…).

kia_sportage_jmr_011.jpg - undefined

Foto: J. M. / Radiosarajevo.ba

U unutrašnjosti je novo kolo upravljača, multimedijalni sistem s većim 8-inčnim ekranom, dok je vozaču na raspolaganju više sigurnosnih asistenata.

Najveća tehnička novost je 1,6 litarski turbodizelaš koji je zamijenio dosadašnji 1.7 CRDi. Novi motor dostupan je u verzijama s 115 ili 136 KS, opremljen SCR kontrolom aktivnih emisija koja smanjuje emisiju azotnih i dizelskih čvrstih čestica. Dovoljno je spomenuti da novi dizelaš zadovoljava Euro 6d Temp standard koji stupaju na snagu u septembru.

kia_sportage_jmr_006.jpg - undefined

Foto: J. M. / Radiosarajevo.ba

Što se tiče benzinaca, u ponudi je i dalje 1,6 litarski motor s direktnim ubrizgavanjem: Atmosferski 1.6 GDi razvija 132 KS, a turbo verzija 1.6 T-GDi daje 177 KS.

Slabije verzije dizelaša i benzinca dolaze s prednjim pogonom, dok je uz jače motore ponuđen opcioni 4x4. Vrh ponude i dalje je dizelski 2.0 CRDi (185 KS), standardno spregnut s pogonom na sva četiri točka i opcionim 8-stepenim automatskim mjenjačem.

Početni model – Kia Sportage 1.6 GDi (132 KS) LX Active – na bh. tržištu košta 40.990 KM, dok ponuda dizelaša startuje na 45.490 KM.

kia_sportage_jmr_001.jpg - undefined

Foto: J. M. / Radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije