Nexon: Tata Motors predstavila jedan od najjeftinijih svjetskih crossovera

J. M.
Nexon: Tata Motors predstavila jedan od najjeftinijih svjetskih crossovera
Indijski automobilski proizvođač Tata Motors poznat je kao vlasnik prestižnih britanskih brandova Jaguar i Land Rover. Vlastitom paletom modela Tata nastupa širom svijeta, a najveći tržišni udio, logično, ima u matičnoj zemlji.

Prilagođavajući se indijskim kupcima Tata Motors je prije nepunu deceniju izazvala pažnju lansiranjem "najjeftinijeg svjetskog automobila" po imenu Nano. Ispostavilo se da minimalistički koncept Nana i nije bio pretjerano dobro prihvaćen.

nexon-2.jpg - undefined

Foto: Tata Motors

Zato se Tata Motors vratio formuli "što više automobila za što manje novca", a na tragu ove definicije je novi model po imenu Nexon, prvi put viđen u martu na sajmu automobila u Ženevi.

Sada je Tata Motors na tržište lansirala Nexon, jedan od najjeftinijih svjetskih crosovera, čija bazna verzija u Indiji košta manje od 15 hiljada maraka.

nexon-5.jpg - undefined

Foto: Tata Motors

Uz ovako nisku nisku cijenu očekuje se spartanska oprema i zastarjela tehnika, ali Nexon ugodno iznenađuje.

Automobil dužine 3944 mm može se pohvaliti nekonvencionalnim izgledom a 209 mm klirensa (visine od tla) naglašavaju 16-colski aluminijski točkovi.

nexon-4.jpg - undefined

Foto: Tata Motors

Međuosovinski razmak od 2498 mm ostavio je dovoljno prostora za put nike u kabini, dok prtljažnik ima zapreminu 350 litara (690 litara u slučaju obaranja naslona zadnje klupe).

Unutrašnjost je dopadljiva, a serijska oprema uključuje i audio sistem s Bluetooth i USB priključkom, električni servo volan, centralno zaključavanje...

nexon-7.jpg - undefined

Foto: Tata Motors

Ugodno iznenađuje i tehnički paket. Jeftinije verzije poreće 3-cilindrični 1,2 litarski turbobenzinac (110 KS) i najvišeg obrtnog momenta 170 Nm, spregnut s 6-stepenim manuelnim mjenjačem.

Top-model pokreće 1,5 litarski common-rail turbodizelaš, također sa 110 KS, ali 260 Nm obrtnog momenta, u kombinaciji s 6-brzinskim mjenjačem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije