NEVS 9-3 EV: Saab je ponovo rođen, primili već 150.000 narudžbi

J. M.
NEVS 9-3 EV: Saab je ponovo rođen, primili već 150.000 narudžbi
Kompanija National Electric Vehicle Sweden počela je proizvodnju prvog modela u svom pogonu u kineskom Tianjinu.

To je NEVS 9-3 EV, električni automobil, baziran na posljednjoj generaciji Saaba 9-3. Proizvođač je saopćio da već ima oko 150 hiljada narudžbi kineskih flotnih kupaca i "carsharing" kompanija.

NEVS je objavio da 9-3 EV ima voznu autonomiju od oko 300 kilometara s jednim punjenjem baterija.

Druga generacija Saaba 9-3, koja je poslužila kao baza za električni automobil, predstavljena je 2002. godine i održala se u proizvodnji do 2014.

Saab je objavio je bankrot prije šest godina, nakon čega je kinesko-švedski NEVS 2012. kupio dijelove švedske kompanije, između ostalog i prototip električnog 9-3.

NEVS je dvije godine "na kašičicu" proizvodio 9-3 s klasičnim motorima, a onda većinu aktivnosti prenio u Tianjin, gdje sada pripremaju i električni crossover 9-3X.

Električni Saab 9-3 spominje se i u špekulacijama o prvom turskom automobilu: Institut za naučna i tehnološka istraživanja (Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Arastirma Kurum, skraćeno TUBITAK) iz Ankare kupio je licencu za ovaj model.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije