Najjeftiniji Papamobil kao dokaz skromnosti: Papa Franjo dobio novi automobil

J. M.
Najjeftiniji Papamobil kao dokaz skromnosti: Papa Franjo dobio novi automobil

Papa Franjo u svakoj prilici pokazuje skromnost, a naročito kada je riječ o automobilima. Tokom posjete BiH 2015. godine, ulicama Sarajeva vozio se u 10-ak godina starom Ford Focusu, u Švedskoj je sjedio na zadnjoj klupi Fiat Tipa, vjernicima u Irskoj mahao je iz Škode Rapid…

Papa opet pokazao skromnost: Vozio se u jeftinom automobilu iz Turske

Znajući za skromnost poglavara Katoličke crkve, u Renaultu su odlučili napraviti "jeftin namjenski Papamobil". Kao baza je poslužio Dacia Duster, jedan od najpristupačnijih terenaca na tržištu, koji je u pogonima rumunske kompanije Romturingia preuređen u Papamobil.

Standardni Duster dobio je veliki panoramski krov i uklonjivu staklenu nadgradnju te krovne drške. Klirens automobila smanjen je za 30 mm radi lakšeg ulaska, a stražnja klupa modificirana je u udobni kauč za opuštanje tokom dugih javnih događanja.

Ključeve automobila opremljenog svim atributima tipičnog Papamobila poglavaru Katoličke crkve predali su Christophe Dridi, generalni direktor Dacije i Grupe Renault Romania, te Xavier Martinet, generalni direktor Renault Italije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije