Mercedes GLE: Luksuzni crossover dobio niz jedinstvenih tehnoloških noviteta

J. M.
Mercedes GLE: Luksuzni crossover dobio niz jedinstvenih tehnoloških noviteta
Mercedes je predstavio novu generaciju crossovera GLE koji je dobio niz jedinstvenih tehnoloških rješenja.

Luksuzni crossover je dobio 80 mm duži međuosovinski razmak (2995 mm), što je putnicima na stražnjoj klupi dalo više prostora za koljena (+69 mm) i glavu (+30 mm). Ne samo to, putnici u drugom redu dobili su opciona električno podesiva sjedišta.

mercedes_GLE_008.jpg - undefined

Foto: Daimler

Bit će dostupna i verzija sa trećim redom sjedišta u prtljažniku. Kad je riječ o prtljažniku: Zapremina u standardnoj verziji iznosi 825 litara, a obaranjem naslona može se povećati do maksimalnih 2055 litara.

Prednji panel u kabini dobio je jedinstveno rješenje, s doiminantnim 12,3-inčnim ekranom.

Najinteresantnije tehničko rješenje je E-Body kontrole vešanja: Aktivno hidropneumatsko vješanje radi na 48 volti i može kontrolirati svaki točak zasebno. Osnovne verzije i dalje će biti opremljene klasičnim ovjesom. 

mercedes_GLE_001.jpg - undefined

Foto: Daimler

Novi sistem je Active Tailback Assist, dok su sa drugih modela trokrake zvijezde preuzeti aktivni tempomat, automatski kočioni sistem i mnogi drugi elektronski asistenti.

Na startu prodaje početkom naredne godine bit će dostupna samo jedna verzija – Mercedes GLE 450 4Matic – koga pokreće redni 6-cilindraš snage 367 "konja" koji zahvaljujući EQ Boostu nakratko raspolaže s dodatne 22 KS.

Motor je spregnut s 9-stepenim atomatskim mjenjače, a kasnije se očekuju dizelaš i plug-in hybrid.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije