Austrija / Mercedes G-klase: Kralj terenaca spreman za zvaničnu prezentaciju

05. 01. 2018. u 22:13:00 Radiosarajevo.ba

Shares:41

Za nekoliko dana, na sajmu u Detroitu, bit će predstavljena nova generacija Mercedesa G-klase, legendarnog terenca koji je rođen još 1979. godine.

Ako je suditi po snimcima s test staze u austrijskom Grazu, i nova generacija G-klase zadržat će konture modela iz prethodne skoro četiri decenije.

Na polju tehnike zadržana je šasija sa dva uzdužna profila, te tri 100-postotne blokade diferencijala, pri čemu je ovjes dotjeran u suradnji s Mercedesovim sportskim odjeljenjem AMG.

g_klasa_03.jpg - undefined

Foto: Daimler

U poređenju s prethodnom generacijom, novi  Mercedes G-klase ima klirens od 242 mm (+6 mm), može savladavati vodene prepreke dubine 70 cm (+10 cm), prilazni ugao opd 31 stepena (+1 stepen), ugao kosine 26 stepeni, duže opruge amortizera...

Za raspodjelu snage na sva četiri točka brine 9-stepeni automatski mjenjač 9G Tronic s reduktorom podešenim da na raspodjelu obrtnom momenta u omjeru 40:60 procenata među osovinama.

Nešto ranije Mercedes je objavio slike unutrašnjosti koja kriju najveće novine zbog ugradnje modernih infotainment sistema, digitalnog kokpita, specijalnog off-road zaslona s informacijama o visini, nagibu, kompasu, aktiviranim blokadama diferencijala...

g_klasa_01.jpg - undefined

Foto: Daimler

NEMA KOMENTARA