Mercedes EQC: Prva električna trokraka zvijezda postavlja standarde

J. M.
Mercedes EQC: Prva električna trokraka zvijezda postavlja standarde
Na promociji u Stockholmu Mercedes je predstavio prvi serijski potpuno električni model sa znakom trokrake zvijezde.

Modelom Mercedes EQC počinje nova era koncerna Daimler jer je električni SUV prvi proizvod marke EQ. Skraćenica je izvedena iz izraza "Electric Intelligence" i pokazuje velike ambicije modela koji bi početkom ljeta naredne godine trebao doći na tržište po cijeni od oko 70.000 eura!

mercedes_eqc_06.jpg - undefined

Foto: Daimler

Optički Mercedes EQC podsjeća na model GLC s kojim dijeli platformu. Nije greška, EQC je postavljen na temelje automobila s unutrašnjim sagorijevanjem jer u Stuttgartu tek razvijaju posebnu platformu za električna vozila.

U unutrašnjosti EQC se želi profilirati kao pionir avangardne elektroestetike s "okovratnik" instrument tablom, digitalnim pokazivačima, multimedijalnim sistemom MBUX.

mercedes_eqc_09.jpg - undefined

Foto: Daimler

Mercedes EQC pokreću dva elektromotora postavljena na svaku od osovina što znači da nudi karakteristike pogona na sva četiri točka. Da bi se smanjila potrošnja energije i povećala dinamika, dvije "elektro osovine" su dizajnirane različito.

Prednji električni motor je optimiziran s akcentom na efikasnost, za vožnju slabijeg ili srednjeg opterećenja. U isto vrijeme elektro motor na zadnjoj osovini određuje dinamiku. Zajedno, dva elektromnotora daju snagu od 408 KS i maksimalni obrtni moment 765 Nm. 

mercedes_eqc_07.jpg - undefined

Foto: Daimler

Litijum-jonska baterija ima energetski sadržaj od 80 kWh prema NEDC-u, a potrošnja, time i vozna autonomija, zavise od načina vožnje. 

EQC podržava vozača u pronalasku pravog stila kroz pet režima vožnje "Comfort", "Eco", "Max Range", "Sport" i "individualni".

Vozna autonomija iznosi do 450 kilometara, a baterija težine 650 kg može se za 40 minuta napuniti do 80 procenata kapaciteta. EQC je prvi u nizu električnih Mercedesa, a do 2022. godine u paleti bi se trebalo naći desetak modela.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije