Lada XRAY Cross: Poznato više detalja i datum početka proizvodnje

J. M.
Lada XRAY Cross: Poznato više detalja i datum početka proizvodnje
Iako još nije krenula u izvoz na europska tržišta, Lada XRAY je za kratko vrijeme postigla dobre prodajne rezultate u Rusiji.

Ovo uprkos činjenici da automobil postavljen na platformu Dacia Sandero Stepwaya, barem u standardnim verzijama, nema agresivnu off-road optiku.

Sada su u AvtoVAZ-u odlučili kompletirati ponudu i najavljuju Cross verziju XRAY-a koja je već predstavljena kao studija.

lada_xray_cross_concept_3.JPG - undefined

Foto: Lada

Ruski mediji objavljuju da će proizvodnja crossovera početi u drugoj polovini ove godine. 

Najverovatnije će automobil biti prikazan javnosti na Međunarodnom sajmu automobila u Moskvi krajem avgusta. Dva mjeseca ranije počet će predserijska proizvodnja oko 400 automobila.

AvtoVAZ želi do kraja godine napraviti oko 10.000 vozila, odnosno tri puta manje od ranijih planova.

lada_xray_cross_concept_5.JPG - undefined

Foto: Lada

Već sada je jasno da će Lada XRAY Cross imati pogon samo na prednje točkove, a špekulira se da će klirens biti identičan standardnim verzijama – oko 195 mm.

Umjesto tehnički, Cross verzija razlikovat će se od standardnih XRAY-a po izmijenjenim branicima, zaštiti podvozja naprije i nazad te plastičnim dodacima na bokovima. Drugim riječima, bit će skoro identična konceptu predstavljenom  2016. godine.

Navodno će unutrašnjost automobila biti dvobojna, opremljena modernim infotainment sistemima.

lada_xray_cross_concept_7.JPG - undefined

Foto: Lada

Lada XRAY Cross bit će dostupna isključivo s 1,8 litarskim Nissanovim benzincem (122 KS) u kombinaciji s 5-stepenim manuelnim ili automatskim mjenjačem.

Cijena će biti nešto viša od standardnog XRAY-a koji u baznoj verziji, pokretan 1,6 litarskim motorom (106 KS), u Rusiji košta 614.000 rubalja, odnosno oko 17 hiljada maraka.

lada_xray_cross_concept_6.JPG - undefined

Foto: Lada

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije