Lada predstavila buduću Nivu: Ljubitelji legendarnog terenca bit će razočarani

J. M.
Lada predstavila buduću Nivu: Ljubitelji legendarnog terenca bit će razočarani
Legendarnom ruskom terencu Ladi Nivi (Lada 4x4) odbrojani su dani nakon što je uveliko ušla u petu deceniju.

Na Sajmu automobile u Moskvi ruski AvtoVAZ je predstavio studiju Lada 4x4 Vision od koje će za 2-3 godine nastati serijski model, spreman za proizvodnju.

lada_niva_2022_001.jpg - undefined

Foto: AvtoVAZ

Lada 4x4 Vision (izgled potpisuje Steve Mattin) preuzima X-dizajn aktuelnih modela najvećeg ruskog automobilskog proizvođača, ali je primjetan omaž legendarnoj Nivi po silueti, prednjim pokazivačima pravca, zadnjim svjetlima, bočnim usisnicima zraka.

Studija je postavljena na ogromne 21-inčne točkove, a unutrašnjost je supermoderna, ni nalik na spartanskom konceptu aktulenog modela.

lada_niva_2022_010.jpg - undefined

Foto: AvtoVAZ

A sada ono što će razočarati ljubitelje Nive, koji su navikli na fantastične off-road karakteristike legendarnog terenca.

Naime, buduća Niva bit će postavljena na globalnu platformu CMF-B LS Alijanse Renault-Nissan. Drugim riječima, Niva se tehnički ne bi trebala mnogo razlikovati od Dacia Dustera!

lada_niva_2022_005.jpg - undefined

Foto: auto.mail.ru

Dakle, Lada Niva postat će crossover što odgovara zahtjevima tržišta jer kupci sve manje traže robusne terence, a vlada pomama za dopadljivim SUV-modelima koji rijetko silaze s asfalta.

Promociji u Moskvi prisustvovao je Denis Manturov, ministar industrije i trgovine Rusije, koji je pohvalio rad dizajnera Stevea Mattina i izrazio nadu da će Lada 4x4 Vision 4x4 ubrzo ući u serijsku proizvodnju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije