Korejski odgovor na Mercedes GLA: Na Trebeviću predstavljen Kia XCeed

J. M.
Korejski odgovor na Mercedes GLA: Na Trebeviću predstavljen Kia XCeed

Kia XCeed, novi urbani crossover južnokorejskog proizvođača, predstavljen je bh. medijima na Trebeviću. Novi model nastao je u europskom dizajnerskom centru Kia-e u Frankfurtu, pod vodstvom Gregoryja Guillaumea, potpredsjednika dizajna u Kia Motors Europe.

Kao baza za XCeed poslužio je klasični 5-vratni Kia Ceed. Automobili dijele platformu, no predstavnici kompanije ipak napominju da je XCeed neovisno razvijen, odnosno da samo prednja vrata dijeli s Ceedom. Osim agresivnijeg dizajna, crossover se može pohvaliti klirensom od 172-184 mm, što je do 44 mm više u odnosu na 5-vratnog Ceeda.

kia_xceed_trebevic_006.jpg - undefined

Foto: J.M. / Radiosarajevo.ba

Kia XCeed dimenzijama malo nadmašuje klasični Ceed: Crossover mjeri 4395 mm između krajnjih tačaka (+85 milimetara u odnosu na Ceed), širok je 1826 mm (+26 mm), visok 1495 mm (+48 mm), uz duži prednji i zadnji prevjes.

Rast dimenzija osigurao je više prostora za teret: XCeed ima prtljažnik zapremine 426-1378 litara. Zanimljivo da su u Kia-i prilično samouvjereni kada svoj crossover uspoređuju s Mercedesom GLA.

kia_xceed_trebevic_011.jpg - undefined

Foto: J.M. / Radiosarajevo.ba

U ponudi su tri benzinca i dva dizelaša, svi s prisilnim punjenjem. Početak ponude je 3-cilindrični benzinac 1.0 T-GDi (120 KS), slijede 4-cilindraši 1.4 T-GDi (140 KS) i 1.6 T-GDi (204 KS). Paletu turbodizelaša čine dvije verzije motora 1.6 CRDi – 115 ili 136 KS – a u narednoj godini očekuju se i dvije hibridne verzije.

S izuzetkom početnog 1.0 T-GDI, koji je dostupan isključivo u kombinaciji sa 6-stepenim manuelnim mjenjačem, ostali motori mogu se spregnuti i sa 7-stepenim automatikom s dvostrukim kvačilom.

kia_xceed_trebevic_014.jpg - undefined

Foto: J.M. / Radiosarajevo.ba

Novi XCeed prati trendove kada je riječ o modernom informainment sistemu te brojnim vozačkim asistentima. Ono što treba istaći je prvi put u neki Kia model ugrađena digitalna 12,3-inčna instrumentna ploča Supervision.

Kia XCeed na bh. tržištu startuje po cijeni od 34.990 KM, koliko treba izdvojiti za verziju 1.0 T-GDI LX City. Proizvodi se u Kia-inoj fabrici u Slovačkoj, a kao i ostali europski modeli kompanije dolazi pokriven 7-godišnjom fabričkom garancijom (do 150.000 km, prve 3 godine bez ograničenja kilometraže).

kia_xceed_trebevic_001.jpg - undefined

Foto: Kia

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije