Korak bliže Golfu: Na bh. tržište stigao novi VW Polo

J. M.
Korak bliže Golfu: Na bh. tržište stigao novi VW Polo
Promocija i konferencija za medije u Sarajevu označila je dolazak šeste generacije Volkswagen Pola na bosanskohercegovačko tržište.

Postavljen na MQB platformu (A0), Polo je produžen na 4,05 metara (prethodnik 3,97 metara), uz rast međuosovinskog razmaka na 2,56 metara i širine na 1,75 metara.

Novi VW Polo izgubio je samo na visini, neznatnih sedam milimetara, a ubuduće će biti dostupan isključivo u 5-vratnoj izvedbi. VW obećava svakom putniku u kabini po dva centimetra više prostora za glavu.

polo_rsa_003.JPG - undefined

Foto: Jasmin Mržljak / Radiosarajevo.ba

Prtljažnik Pola uvećan je na 351 litar, čime je došao na korak od većeg brata Golfa (380 litara).

Dizajn predstavlja evoluciju prethodne generacije Pola, iako je VW-ov mališan, po uzoru na veliki Arteon, dobio lajsnu u boji vozila na grilu hladnjaka.

I u unutrašnjosti Polo koketira s vozilima viših klasa što se najočitije vidi na opcionim digitalnim instrumentima Active Info Display. 

polo_rsa_001.JPG - undefined

Foto: Jasmin Mržljak / Radiosarajevo.ba

Među brojni vozačkim asistentima treba izdvojiti Blind Spot za detekciju mrtvog ugla, Park Assist za automatsko bočno ili okomito parkiranje, Front assist s City funkcijom kočenja u nuždi, ACC regulacija odstojanja, sistem prepoznavanja umora vozača.

Novi Polo dostupan je s devet različitih motora – šest benzinaca, dva dizelaša i verzijom 1.0 TGI (90 KS) na prirodni gas.

U paleti benzinaca nalaze se četiri verzije 1,0 litarskog 3-cilindraša: Atmosferski 1.0 MPI (65 ili 75 KS), turbo 1.0 TSI (95 ili 115 KS). Tu su i 4-cilindrični 1.5 TSI (150 KS) i najjači 2.0 TSI (200 KS) u GTI verziji.

polo_rsa_010.JPG - undefined

Foto: Jasmin Mržljak / Radiosarajevo.ba

Dizelski motor 1.6 TDI dostupan je u verziji s 80 ili 95 KS. Motori su spregnuti s 5- ili 6-stepenim manuelnim mjenjačem, dok je kao opcija ponuđen 7-brzinski DSG s dvostrukim kvačilom.

Na startu prodaje u BiH dostupni tri verzije 3-cilindričnog 1,0 litarskog benzinca (75/95/115 KS).

Bazni model – VW Polo 1.0 Trendline (75 KS) – košta do registracije 23.889 KM.

polo_rsa_006.JPG - undefined

Foto: Jasmin Mržljak / Radiosarajevo.ba

U seriji donosi klima uređaj, Connectivity paket (Bluetooth interfejs za za mobilni telefon i USB priključak sa podrškom i za iPod/iPhone), Daljinsko centralno zaključavanje, električne podizače prednjih stakala, elektromehanički servo upravljač podesiv po visini i dubini, ESC - elektronsku kontrolu stabilnosti, ABS, ASR, EDL i EDTC, limitator brzine, putni računar, radio Composition Colour (četiri zvučnika, slot za SD karticu, zaslon u boji osjetljiv na dodir dijagonale 6,5"), senzor za svjetlo sa automatskim LED dnevnim svjetlima, sistem kontrole pritiska u gumama, sistem zračnih zavjesa za putnike naprijed i nazad s bočnim zračnim jastucima naprijed, sjedalo vozača podesivo po visini, start/stop sistem...

Novi Polo dolazi s tvorničkom garancijom do četiri godine ili 120.000 km.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije