Koliko će koštati u BiH: Opel primio 50.000 narudžbi za Crossland X

J. M.
Koliko će koštati u BiH: Opel primio 50.000 narudžbi za Crossland X
Zvanična bh. promocija Crosslanda X desila se skoro istovremeno s objavom Opela da je njemački proizvođač primio 50 hiljada narudžbi za ovaj model.

Nasljednik Merive, Crossland X je gradski crossover (CUV, Crossover Utility Vehicle),  drugi član Opelove porodice X u B-segmentu gdje će se pridružiti Mokki X. Treći član, veći Grandland X, bit će predstavljen u kompaktnoj klasi (C-segmentu) nešto kasnije ove godine.

CrosslandX-2.jpg - undefined

Foto: Opel

Dužinom od 4,21 metra novi Opel Crossland X je 16 cm kraći Astre, dok je istovremeno 10 cm viši. Putnici mogu uživati u povišenom položaju i izvrsnoj preglednosti čemu doprinosi i opcioni panoramski stakleni krov.

Novi model dolazi s brojnim naprednim rješenjima  kao što su LED prednja svjetla, projekcijski zaslon i panoramska stražnja kamera, upozorenje u slučaju frontalnog sudara uz otkrivanje pješaka i automatsko kočenje u slučaju nužde, sistem za detekciju umora vozača, pomoć pri držanju prometne trake, prepoznavanje prometnih znakova ograničenja brzine i upozorenje na objekt u mrtvom uglu.

CrosslandX-31.jpg - undefined

Foto: Opel

Vozač i suvozač mogu uživati u prednostima nagrađivanih ergonomskih sjedala s AGR-ovim certifikatom (Aktion Gesunder Rücken, Pokret za zdrava leđa), pri čemu je Opel jedini proizvođač koji nudi takvu udobnost u ovom segmentu.

Djeljiva zadnja klupa može se pomjerati 150 mm po dužini čime se zapremina prtljažnika povećava s 410 na 520 litara, dok potpunim preklapanjem zadnjih sjedišta naraste na 1255 litara.

CrosslandX-2b.jpg - undefined

Foto: Opel

U paleti motora nalazi se pet verzija 1,2 litarskog 3-cilindričnog benzinca i 1,6 litarskog turbodizelaša s četiri cilindra. Početni model pokreće 1,2 litarski atmosferski motor (81 KS), dok je turbo izvedba istog agregata dostupna u verzijama sa 110 i 130 KS. Dizelski 1.6 motor dolazi u verzijama s 99, odnosno 120 "konja".

Još nije saopćena cijena za bh. tržište, a može se pretpostaviti da Crossland X biti nešto jeftiniji nego u Hrvatskoj gdje osnovna verzija košta 109.900 kuna (oko 29 hiljada maraka).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije