Kamiq i zvanično: Škoda predstavila najjeftiniji SUV kompanije

J. M.
Kamiq i zvanično: Škoda predstavila najjeftiniji SUV kompanije
Dva dana prije početka sajma automobila u Pekingu, Škoda je predstavila novi model po imenu Kamiq.

To je najmanji i najjeftiniji SUV marke koji će, kako stvari stoje, biti dostupan samo kineskim kupcima. Šteta, jer bi najavljena početna cijena od oko 90.000 yuana, odnosno 22.700 KM, bila mamac i za kupce u ostatku svijeta.

skoda-kamiq-5.jpg - undefined

Foto: Car News China

Nisku cijenu osigurat će lokalizacija proizvodnja jer će Kamiq izrađivati kineski pogon joint-venture kompanije Shanghai-VW.

Da je Kamiq pozicioniran ispod nedavno predstavljenog Karoqa vidljivo je u nešto skromnije opremljenoj unutrašnjosti, posebno klasičnim instrumentima, dok se na armaturnoj ploči ističe 8-inčni touch-screen ekran.

skoda-kamiq-6.jpg - undefined

Foto: Car News China

Za pogon Kamiqa zadužen je 1,5 litarski atmosferski benzinac snage 110 "konja", spregnut s 5-stepenim manuelnim mjenjačem ili 6-brzinskim automatikom.

Automobil dimenzija 4390/1781/1593 mm, međuosovinskog razmaka 2610 mm, postavljen je PQ platform koju dijeli s kineskim modelima Škode na bazi Rapida. Dolazak na tržište planiran je u junu.

skoda_kamiq_2.jpg - undefined

Foto: Car News China

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije