Kakav ljepotan: Audi Q3 Sportback je kompaktni SUV u coupe izvedbi

J. M.
Kakav ljepotan: Audi Q3 Sportback je kompaktni SUV u coupe izvedbi

Prije tačno godinu dana desila se premijera druge generacije SUV/crossovera Audi Q3, a a sada je "gospodar prstenova" predstavio i coupe izvedbu – Audi Q3 Sportback.

Prvobitno je bilo planirano da se model nazove Q4, ali je na kraju odlučeno da se "četvorka" dodijeli novom Audijevom električnom automobilu. 

audi_q3_sportback_04.jpg - undefined

Foto: Audi

Sportback se od običnog Q3 razlikuje u izgledu, prvenstveno stražnjeg dijela koji je izveden coupeovski. Dužinom od 4,50 metara Sportback je minimalno duži od Q3, ali i 30 mm niži (1,56 metara). Uz nešto položeniji A-stub to daje "bržu siluetu" novom Audijevom modelu.

Od starijeg brata Audi Q3 Sportback preuzeo je digitalni instrument panel, multimedijalni sistem i druge elemente enterijera, ali je osnovna oprema nešto bogatija.

audi_q3_sportback_06.jpg - undefined

Foto: Audi

Uprkos sportskoj silueti karoserije, zapremina prtljažnika u standardnoj konfiguraciji je 530 litara, koliko i u Audiju Q3, ali se preklapanjem zadnje klupe poveća na 1400 litara (125 litara manje od običnog Q3).

Uz tržišni start, najavljen za jesen, kupci će moći birati između četiri motora. Baznu verziju pokretat će 1,5 litarski TFSI benzinac (150 KS), dok će 2,0 litarski benzinac biti dostupan u verzijama sa 190 ili 230 KS.

audi_q3_sportback_05.jpg - undefined

Foto: Audi

Ljubiteljima dizelaša na raspolkaganju će biti 2,0 litarski motor u verzijama 35 TDI (150 KS) i 40 TDI (190 KS). Najjače benzinske i dizelske verzije imat će pogon na sva četiri točka. Nešto kasnije očekuju se sportske verzije S i RS.

Audi Q3 Sportback izrađivat će se u mađarskom Győru, u fabrici u kojoj se već pravi Audi Q3. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije