Jetta po uzoru na Daciju: Volkswagen predstavlja novu niskobudžetnu marku automobila

J. M.
Jetta po uzoru na Daciju: Volkswagen predstavlja novu niskobudžetnu marku automobila
Foto: Volkswagen / Jetta SUV
Ono o čemu se nagađalo, konačno će dobiti potvrdu. Volkswagen će lansirati marku jeftinih automobila po uzoru na brand Dacia iz Renaulta.

Nažalost, "VW-ova Dacia" bit će ograničena na Kinu, gdje je samo brand Volkswagen u prošloj godini kupcima isporučio 3,11 miliona vozila.

"Postoji puno prostora za treći brend", rekao je Jürgen Stackmann, direktor prodaje VW-a, aludirajući na Volkswagen i Škodu koji u Kini nastupaju zajednički.

Jetta SUV - undefined

Jetta SUV (Foto: Volkswagen)

Zbog toga su šefovi iz Wolfsburga odlučili da u suradnji s kineskim joint venture partnerom FAW-Volkswagen u septembru lansiraju novi brand po imenu Jetta. Zvuči poznato?

Naravno, Jetta je ime popularne Volkswagenove limuzine koja je svojevremeno izrađivana i u Sarajevu, no u Kini je ovaj automobil najzaslužniji za ekspanziju marke. Volkswagen je 2018. godine predao 30-milioniti automobil kineskom kupcu, a druga generacija Jette uživa kultni status u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta.

Logo nove marke - undefined

Logo nove marke (Foto: Volkswagen)

Slavno ime Jetta Volkswagen želi iskoristiti za novi brand čiji će modeli biti između 5.000 i 6.000 eura jeftiniji od srodnih automobila sa značkom VW-a i Škode.

Ispočetka će Jetta otvoriti salone u "manjim" gradovima, što su prema kineskim standardima, naselja do 500.000 stanovnika! Oko 200 dilera će preuzeti prodaju i servis.

Jetta limuzina - undefined

Jetta (Foto: Volkswagen)

Prvi modeli novog branda bit će limuzina na platformi Škode Rapid te SUV koji ne skriva sličnost s Škodom Karoq. Klaus Bischoff, dizajner VW-a, objasnio je novinarima da će Jetta imati svoj vizuelni identitet, uz korištenje nešto jeftinijih materijala u unutrašnjosti.

To je ono što je, uz nekoliko slika dva modela, procurilo o Jetti. Više detalja o novom Volkswagenovom brandu znat će se tokom sajma automobila u Šangaju koji počinje 16. aprila.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije