Jeftinije ne može: Kineski crossover za 10.000 KM

J. M.
Jeftinije ne može: Kineski crossover za 10.000 KM
/ Foto: Geely
Kineski Geely, u automobilskom svijetu poznat kao vlasnik švedskog branda Volvo, počeo je prodaju malog crosovera Yuanjing X1 koji početnom cijenom od 39.900 yuana, odnosno nešto više od 10 hiljada maraka, konkuriše za rubriku "vjerovali ili ne".

Tajna niske cijene čak i za standarde najmnogoljudnije zemlje svijeta je u činjenici da je Yuanjing X1 tehnički baziran na Geely Pandi, popularnom i jeftinom kineskom  klonu prve generacije Toyote Aygo.

X1 je postavljen na istu platformu, dijeli tehniku i motore s Pandom, no kineski dizajneri uspjeli su kreirati vrlo dopadljiv mini croissover dužine 3778 milimetara.

Baznu verziju pokreće 1,0 litarski 3-cilindarski benzinac (68 KS), a u ponudi je i 1,3 litarski 4-cilindraš (86 KS). Snagu na prednje točkove prenosi 5-stepeni manuelni mjenjač, dok je uz jači motor dostupan i opcioni 4-stepeni automatik.

Osim lijepe spoljašnosti, atraktivan je i enterijer Yuanjinga X1 koji bi trebao privući mlađe kupce. Lijepi detalji su dvobojna tkanina sjedišta i imitacija karbona na armaturnoj ploči.

Ispred vozača je potpuno digitalizirana instrument tabla, a srednjem dijelu armaturne ploče je 11,6-inčni touchscreen ekran koji služi i kao multimedijalni sistem s operativnim sistemom X-FUN. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije