Između Fabije i Octavije: Škoda Scala stigla u BiH, objavljene cijene

Radiosarajevo.ba
Između Fabije i Octavije: Škoda Scala stigla u BiH, objavljene cijene

Nasljednik popularnog Škodinog modela Rapid konačno je stigao u BiH. Dugo očekivana nova Scala je prvi Škodin model izrađen na novoj platformi MQB A0. Naziv modela Scala potiče iz latinskog jezika a znači "stepenice", čime se željelo naglasiti da je novim modelom Škoda savladala nekoliko velikih stepenica.

Dužina novog modela je 4362 mm, širina 1793 mm, a visina 1471 mm, uz međuosovinski razmak od 2649 mm. Scala raspolaže prostranim putničkim prostorom i 467-litarskim prtljažnikom koji je ujedno i najveći u segmentu.

scala_01.jpg - undefined

Foto: Škoda

To je prvi automobil u segmentu koji u seriji ima LED svjetla naprijed i nazad, dok kao opcija na raspolaganju stoji Full LED. Scala je opremljena cijelim nizom sistema pomoći u vožnji: Lane Assist i Front Assist uz City Emergency Brake su dio standardne opreme.

Novi koncept enterijera uključuje najmoderniju digitalnu tehnologiju, kao i inovativne aplikacije i mobilne usluge. Opcioni virtuelni kokpit dolazi u veličini zaslona od 9,2 ili 10,25 inča na kojima se može konfigurisati prikaz informacija po želji vozača.

Ekran vrhunskog Amundsen infotainment sistema među najvećim je ekranima u segmentu kompaktnih automobila.

Kao i kod ostalih Škodinih modela, elementi "Simply Clever" su neizostavni dio opreme. Tu spadaju strugač za led koji je smješten u poklopcu rezervoara, kišobran u vozačevim vratima… Zanimljiv je specijalno dizajnirani silikonski poklopac rezervoara tečnosti za pranje vjetrobrana koji se pretvara u lijevak da spriječi prosipanja.

U ponudi je 1,0 litarski TSI motor u verzijama s 95 ili 115 KS, te dizelski 1.6 TDI (115 KS), dok će nešto kasnije biti dostupan i najjači benzinski motor 1.5 TSI (150 KS). Motori su spregnuti s 5-stepenim i 6-stepenim manuelnim mjenjačem te 7-brzinskim DSG-om s dvostrukim kvačilom.

Nova Škoda Scala u BiH je ponuđena tri varijante opreme: Active, Ambition i Style. Početna cijena bogato opremljenog modela – Škoda Scala 1.0 TSI Active – iznosi 28.454 KM, a kompletan konfigurator dostupan je na Škodinoj web strani.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije