Ponovo rođena ikona: Legendarni MG se električnim SUV-om vraća u Europu

J. M.
Ponovo rođena ikona: Legendarni MG se električnim SUV-om vraća u Europu

Osmerougaoni znak s dva slova u prošlosti je izazivao uzbuđenje. MG ili čuvena "Morrisova garaža", bio je to simbol britanske automobilske industrije, jedan od najboljih sportskih automobila prije i poslije Drugog svjetskog rata.

No, slavna vremena MG-a odavno su stvar prošlosti: Loše državno upravljanje u kombinaciji sa tvrdoglavim sindikatima bacilo je na koljena matičnu kompaniju British Leyland.

MG_ZS_EV_004.jpeg - undefined

Foto: MG

MG bi odavno otišao u historiju da se, nakon propasti MG Rovera 2005. godine, nije pojavila kineska korporacija Nanjing Automobile. Ostatke britanske automobilske industrije Nanjing je u međuvremenu unio u veliku kinesku SAIC grupu koja je sadašnji vlasnik MG-a.

Već neko vrijeme "kineski" MG nastupa na britanskom tržištu računajući na nostalgiju tamošnjih vozača, a sada počinje pohod i na ostatak Starog kontinenta.

MG_ZS_EV_002.jpg - undefined

Foto: MG

MG se vratio na europsko tržište, ali od nekadašnjih vrijednosti marke malo toga je ostalo. Umjesto na sportskim karakteristikama, fokus je funkcionalnosti i ekologiji. Na europska tržišta stigao je MG ZS EV, električni SUV iz nove tvornici u Ningdeu na istoku Kine.

Povratak marke u Europu kineski menadžeri najavili su optimističnim sloganom: "Ikona je ponovo rođena". Od 1. oktobra kupci na dva vodeća europska tržišta električnih automobila – Nizozemskoj i Norveškoj – mogu naručiti MG ZS EV, a u prvoj polovini sljedeće godine dodat će se Švedska, Danska, Francuska, Njemačka i Belgija.

MG_ZS_EV_005.jpeg - undefined

Foto: MG

U Nizozemskoj Kinezi traže 29.900 eura za ZS EV, a kupac dobiva napredni SUV sa pet sjedala, raspoređenih u karoseriji dugoj 4,32 metra, s međuosovinskim razmakom od 2,58 metra.

Dopadljivi SUV pokreće električni motor snage 143 KS (105 kW), najvišeg obrtnog momenta 353 Nm. Baterija kapaciteta 44,5 kWh osigurava voznu autonomiju od 263 kilometra, kompletno se napuni za 7,5 sati, a do 80 posto za 40 minuta.

MG_ZS_EV_001.jpeg - undefined

Foto: MG

U Velikoj Britaniji ZS EV dolazi sa 7-godišnjom garancijom (uključujući bateriju) te kompletnim paketom asistenata koji uključuju kočenje u hitnom slučaju, asistent držanja kolovozne trake, prilagodljivi tempomat, pomoćnik u zastoju u saobraćaju (automatski prati vozilo naprijed pri brzini do 56 km/h).

Povratak MG na kontinent zasigurno nije razlog za veliko slavlje nostalgičara. Međutim, ekološki i cjenovno svjesni suvremenici, koji traže relativno prostupačan električni SUV, u MG ZS EV-u vidjet će dobru priliku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije