I to se desilo: Legendarna Lada Niva dobila novu unutrašnjost

J. M.
I to se desilo: Legendarna Lada Niva dobila novu unutrašnjost

Iako se već dugo najavljuje dolazak nove generacije Lade 4x4, kod nas poznatije po starom imenu Niva, legendarni ruski terenac i u aktuelnom izdanju ima dosta poklonika i kupaca.

Dovoljan razlog da AvtoVAZ dotjera Nivu i pokloni joj detalje kakvi nisu viđeni tokom skoro 43 godine života ovog modela! U ponedjeljak je AvtoVAZ objavio službene podatke o obimnim promjenama koje su se desile u unutrašnjosti.

Glavna novost je potpuno nova armaturna ploča na kojoj se nalazi također nova centralna konzola s okruglim komandama klime, grijanja i ventilacije - umjesto dosadašnjih "klizača". Promijenjeni su kanali za recirkulaciju toplog/hladnog zraka što ih je, po tvrdnjama proizvođača, učinilo prikladnijim i efikasnijim.

lada_niva_04.jpg - undefined

Foto: AvtoVAZ

Pretinac ispred suvozačkog sjedišta postao je funkcionalniji, na središnjoj konzoli su se pojavile 12-voltne utičnice, a instrumenti su dobili bijelo pozadinsko osvjetljenje. To nije sve: Ugrađen je putni računar s proširenim nizom funkcija, a u podnom tunelu su novi držači za čaše i pretinac za male predmete.

Sjedala su takođe nova i, po tvrdnjama predstavnika Lade, odlikuju ih bolja bočna potpora. Prednja sjedala u 3-vratnoj verziji imaju imaju modernizirani mehanizam za podizanje/obaranje, a na stražnjoj klupi su ugrađena dva naslona za glavu.

Od sitnica treba spomenuti novu oblogu stropa, rukohvata, štitnika za sunce. Posebna pažnja posvećena je vibro-akustičkoj udobnosti: Inženjeri AvtoVAZ-a predstavili su nove ležajeve pogonskog sklopa koji smanjuju nivo vibracija, a poboljšan je paket zvučne izolacije.

lada_niva_03.jpg - undefined

Foto: AvtoVAZ

Sudeći po fotografijama, kolo upravljača je nepromijenjeno, no ranije je objavljeno da je to samo privremeno rješenje jer će najpopularniji ruski automobil uskoro dobiti potpuno novi volan.

Modernizirana unutrašnjost pojavila se na svim verzijama Lade 4x4, a jedina vanjska promjena je novi prednji branik s integriranim maglenkama na bolje opremljenoj verziji Urban. AvtoVAZ nije objavio datum početka prodaje, pakete opreme i cijene ažurirane Lade 4x4.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije