Hyundai Palisade: Perjanica marke, nasljednik Veracruza i Grand Santa Fea

J. M.
Hyundai Palisade: Perjanica marke, nasljednik Veracruza i Grand Santa Fea
Na sajmu Los Angeles Auto Show predstavljen je Hyundai Palisade, najveći SUV južnokorejskog proizvođača.

Palisade bi se mogao opisati kao nasljednik Veracruza i Grand Santa Fea, a proizvođač najviše očekuje od američkog tržišta.  

U poređenju sa novim Santa Feom, Palisade je produžen za 210 mm (na 4.980 mm), proširen za 85 mm (1.975 mm), povišen za 65 mm (1.750 mm). Dužinom međuosovinskog razmaka od 2.900 mm, korejski novajlija konkurira najpopularnijim velikim crossoverima - Volkswagen Teramontu i Ford Exploreru.

hyundai_palisade_004.jpg - undefined

Foto: Hyundai

Tehnički se Hyundai Palisade ne razlikuje od najnovijeg Santa Fea, ali je u nivo luksuza u unutrašnjosti podignut na viši nivo.

Najvažnije, postoji i treći red sjedišta pa kabina novog Palisadea primiti do osam osoba. U zavisnosti od konfiguracije, formula sjedenja je 2+3+3 ili 2+2+3. Uz iskorištena sva sjedišta zapremina prtljažnog prostora iznosi čak 510 litara, a ako se koriste samo prva dva reda – 1297 litara.

hyundai_palisade_007.jpg - undefined

Foto: Hyundai

Ispod poklopca motora nalazi se 3,8 litarski V6 benzinac snage 290 "konja", spregnut s 8-stepenim automatskim menjačem i HTRAC sistemom pogona na sva četiri točka. Na europskim tržištima bit će dostupan i 2,2 litarski dizelaš.

Hyundai će Palisade najprije ponuditi južnokorejskim i američkim kupcima, a potom slijediu dolazak na ostala tržištu, među kojima se velike nade polažu u Kinu i Rusiju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije