Hongqi L5: Kineska Crvena zastava je dvostruko skuplja od Mercedesa S-klase

J. M.
Hongqi L5: Kineska Crvena zastava je dvostruko skuplja od Mercedesa S-klase
Kineski državni automobilski koncern FAW počeo je primati uplate za najskuplji i najprestižniji automobil u zemlji. To je Hongqi L5, opremljen raskošnim detaljima i 6,0 litarskim atmosferskim V12 motorom.

Hongqi, ili u prijevodu Crvena zastava, brand koji pripada FAW koncernu, od kraja '50-ih godina prošlog stoljeća proizvodi isključivo reprezentativne automobile za kineske partijske lidere. 

hongqi_l5_3.JPG - undefined

Foto: FAW

Na tragu prelaska nacionalne automobilske industrije na tržišnu ekonomiju, prije nekoliko godina odlučeno je da se Hongqi preobrati u luksuzni brend za kupce na slobodnom tržištu.

Prije nekoliko mjeseci pisali smo o modelu H5, Hongqi izvedbi Mazdine "šestice", no ovaj automobil izgleda kao "sirotinjska opera" u poređenju s perjanicom - L5.

hongqi_l5_5.JPG - undefined

Foto: FAW

Dovoljno je reći da najjeftiniji Hongqi L5 košta oko šest miliona kineskih juana (oko 1,5 milion KM), odnosno dvostruko više od AMG Mercedesa S 63 L 4Matic s dugim međuosovinskim razmakom!

Hongqi L5 je limuzina dužine 5,55 metara, dizajnirana u retro stilu, po uzoru na jedan od prvih modela kompanije - sedan SA770 iz '60-ih godina.

Automobil težine 3,15 tona pokreće 6,0-litarski V12 benzinac snage 408 "konja", najvišeg obrtnog momenta 550 Nm, spregnut s 6-stepenim automatskim mjenjačem. 

hongqi_l5_2.JPG - undefined

Foto: FAW

Težina vozila i snažan motor podigli su potrošnju pa je bilo neophodno ugraditi rezervoar zapremine 105 litara.

I unutrašnjost je takođe napravljena u retro stilu, ali u kombinaciji sa savremenim tehnologijama poput virtualne instrument table, uvlačenja volana prilikom otvaranja vrata, monitora u naslonima za glavu na poleđini prednjih sjedišta.

Hongqi L5 će vjerovatno pronaći kupce na matičnom tržištu, ali teško da će se pojaviti na cestama izvan Kine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije