BiH / Hoće li ukidanje carina dodatno pospješiti uvoz vozila iz Japana

06. 08. 2018. u 11:45:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

U protekle tri godine u Bosni i Hercegovini je povećana ukupna vrijednost uvoza automobila, a najviše ih se uvozi iz Europske unije.

Po podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, u 2015. godini uvezli smo automobile u vrijednosti od 146,8 miliona KM, dok je 2017. godine uvoz premašio 715 miliona KM, od čega je 85 posto uvoza iz EU.

Top uvozna tržišta iz Europske unije su Njemačka sa 363,2 miliona KM, Francuska sa 98,2 miliona KM, te Češka Republika sa 65,6 miliona KM”, navode u Vanjskotrgovinskoj komori, izvještava Srpskainfo.

Japan je na petom mjestu po uvozu automobila u BiH, a uvoz vozila iz ove dalekoistočne zemlje je, takođe, rastao u protekle tri godine.

U prošloj godini, vrijednost uvezenih japanskih vozila bila je 24,3 miliona KM, pokazuju zvanični podaci.

Sljedeće godine japanska vozila će se u Europsku uniju uvoziti bez carina, pa se i vozači u Bosni i Hercegovini nadaju da bi to moglo doneti neke pogodnosti i za njih, kada se ta vozila iz EU budu uvozila u BiH.

Po trgovačkom sporazumu koji su nedavno potpisali EU i Japan, dosadašnja carina od deset posto na uvoz japanskih vozila i tri odsto na većinu automobilskih dijelova i komponenti se ukida.

Očekuje se da nakon uvođenja ovih novih propisa japanski proizvođači povećaju i prodaju automobila u Europi, gdje već godinama zaostaju za evropskim markama, što je bilo neminovno zbog velike razlike u cijeni uzrokovane ovim dodatnim nametima.

Zanimljivo je da je tržišni udio Toyote u EU, u prvom polugodištu ove godine iznosio 4,7 posto, Nisana 3,3 posto, a Honde 0,9 posto, s tim da sva tri proizvođača automobila imaju svoje fabrike u Europi.

Sa padom cijena ovih automobila u EU, ona bi se mogla nešto jeftinije uvoziti i u BiH.

“Po novom sporazumu, japanska vozila koja se proizvode u Japanu, bit će oslobođena dodatnih poreza u EU. Međutim, većina japanskih automobila ima proizvodne pogone za određene modele u EU pa se svakako u BiH uvoze bez plaćanja carina, kao na primjer Mazda, Nissan i Toyota. Treba imati u vidu i da je vlasnička struktura automobilske industrije izuzetno globalizovana, pa iako govorimo da je riječ o japanskim automobilima, vlasnici su danas uglavnom francuski, njemački i drugi europski autoproizvođači”, navode stručnjaci Vanjskotrgovinske komore BiH.

S obzirom na to da se na robu koja je porijeklom iz EU prilikom uvoza u BiH ne plaća carina, automobili koji uvozimo iz EU jeftiniji su nego kada ih uvozimo iz drugih zemalja.

Kada, recimo, uvozimo automobil iz Japana, u BiH se na to plaća carina od 15 posto vrijednosti automobila.

NEMA KOMENTARA