Good Morning, Vietnam: Novi automobilski proizvođač mogao bi izazvati senzaciju

J. M.
Good Morning, Vietnam: Novi automobilski proizvođač mogao bi izazvati senzaciju
Foto: Vinfast / Buduća limuzina
Listi zemalja koje proizvode luksuzne automobile uskoro će se pridružiti i Vijetnam!

U ovoj zemlji prošle godine osnovana je kompanija Vinfast koja će prve modele izložiti na predstojećem sajmu automobila u Parizu (od 4. do 14. oktobra). Riječ o SUV-u i limuzini koje je dizajnirao slavni italijanski stilist Pininfarina. 

Prema Vinfastu, "vodeće svjetske kompanije za projektovanje, inženjering i proizvodnju" uključene su u projekt kako bi vijetnamski brand automobila bio konkurentan na globalnoj sceni.

Iza Vinfasta stoji Vingroup, jedna od najvećih privatnih kompanija u Vijetnamu s prošlogodišnjim prometom od 3,8 milijardi američkih dolara (oko 3,3 milijardi eura).

Vingroup je lider u građevinarstvu i sektoru nekretnina u Vijetnamu, a na prostoru ove jugoistočne azijske države učestvuje i u oblastima obrazovanja, zdravstva, poljoprivrede, turizma…

Budući SUV - undefined

Vinfast SUV

Iako se to na osnovu eksluzivnog izgleda budućih automobila ne može zaključiti, iz Vinfast tvrde da žele ponudi cjenovno pristupačne modele.

"Imamo resurse i motivaciju da postanemo veliki igrač u globalnoj automobilskoj industriji", rekao je James DeLuca, izvršni direktor Vinfast Trading and Production LLC. 

U Vijetnamu prodaja bi trebala početi u septembru 2019, dvije godine nakon što je Vinfast je započeo izgradnju najsavremenije fabrike u Hai Phongu na sjeveru zemlje.

Na početku se planira godišnja proizvodnja između 100.000 i 200.000 vozila, a već 2025. Vijetnamci ciljaju na broj od 500.000 jedinica, među kojima će biti i električni automobili. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije