Geely SX11: Vlasnik švedske premium marke predstavio rođaka modela Volvo XC40

J. M.
Geely SX11: Vlasnik švedske premium marke predstavio rođaka modela Volvo XC40
Kineska kompanija Geely otkrila je izgled svog crossovera rođenog na novoj modularnoj platformi.

 Geely SX11 je crossover koji treba postati globalni model kompanije poznate po vlasništvu nad švedskim premium proizvođačem Volvo.

Zvanično, automobil će biti prikazan najesen na salonu automobila u Guangzhou, nakon čega će se pojaviti u prodaji na domaćem kineskom tržištu, a onda krenuti u osvajanje svijeta.

geely_sx11_03.jpg - undefined

Foto: Geely

SX11 će biti prvi model Geelyja izgrađen na novoj modularnoj platformi BMA (B-Segment Modular Architecture). 

Kinezi kažu da su je razvili samostalno kombinirajući i elemente CMA platforme na kojoj je, između ostalog, sagrađen i Volvo XC40, europski automobil 2018. godine.

geely_sx11_05.jpg - undefined

Foto: Geely

U Geelyju kažu da će nova platforma omogućiti stvaranje i limuzine te hatchbacka, ne samo za Kinu nego i tržišta Europe, jugoistočne Azije, Afrike, Južne Amerike i Bliskog istoka.

Dizajn automobila potpisao je Peter Horbury, koji je kompaktnom crossoveru dužine 4430 mm dao moderan izgled.

Veze s Volvom XC40 dolaze do izražaja u izboru pogonskog agregata. Geely SX11 dobit će 1,5 litarski 3-cilindrični turbobenzinac koji u XC40 razvija 156 KS, a blaži ekološki standardi u Kini osigurat će mu snagu od 177 "konja" u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta.

geely_sx11_04.jpg - undefined

Foto: Geely

Očekuje se da bude dostupan i slabiji 1,0 litarski 3-cilindraš snage 136 "konja", ali i hibridna verzija.

Još nema informacija o cijeni, međutim ne treba sumnjati da će Geely SX11 biti znatno jeftiniji od švedskog rođaka XC40.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije