Fiat 124 Spider: Legenda oživjela kao blizanac Mazde MX-5

Radiosarajevo.ba
Fiat 124 Spider: Legenda oživjela kao blizanac Mazde MX-5
/ Foto: Fiat
Bolji poznavaoci automobila znaju kakav ugled je uživao Fiat 124 Spider, jedan od najljepših modela italijanskog proizvođača.

Oni će s pomiješanim osjećajem dočekati uskrsnuće ovog modela, pola stoljeća nakon lansiranja originala. Razlog za malu rezervu je činjenica da se u slučaju novog Fiata 124 Spider zapravo radi o rebrendiranoj i redizajniranoj izvedbi Mazde MX-5.

Mazdin model s pogonom na zadnje točkove je najprodavaniji svjetski roadster u historiji pa nema mjesta bilo kakvim sumnjama. Štaviše, dobrim osobinama Mazde MX-5 dodat je italijanski (re)dizajn i Fiatov motor, još ako se svemu doda proizvodnja u japanskoj Hirishimi, rezultat je izvanredan.

Fiat 124 Spider pruža vrhunsko iskustvo roadstera, uzbudljivu vožnju, tehnologiju i bezbjednost u kombinaciji sa italijanskim dizajnom.

Automobil je dizajniran u Fiat Centro Stile u Torinu, posjeduje neke detalje s originalnog modela Spider iz 1966. godine - nisku siluetu, lijep profil, dobro izbalansirane proporcije i sportski odnos dužine kabine i haube.

Svojstva kao što su šestougaona gornja rešetka, izbočine na haubi i oštro usječena horizontalna zadnja svjetla podsjećaju na detalje sa originalnog modela Spider. Enterijer je izrađen i dizajniran sa fokusom na putnike, od vrhunskih finih materijala, s dosta osjećaja za roadster-ergonomiju. 

Fiat 124 Spider pokreće italijanski 4-cilindarski 1,4 litarski MultiAir Turbo benzinac snage 140 konja i najvećeg obrtnog momenta 240 Nm. Najesen se očekuje i jača verzija istog motora (170 KS) za Abarth verziju.

Poput sestre bliznakinje Mazde MX-5 tako i Fiat 124 Spider raspolaže s mekim pokretnim krovom kojim se lako rukuje.

Funkcije krova su optimizirane ispitivanjem prirodnih pokreta koje vozačeva ruka pravi dok podiže i spušta krov. Pomoćna opruga podržava aktivnost vozača kada podiže krov iz sasvim otvorenog položaja tražeći minimalnu snagu. Ova optimizacija donosi uštedu na težini tako što eliminiše potrebu za električnim podizačem. 

Prvi kupci, koji su za Fiat 124 Spider platili oko 24 hiljade eura, ovih dana su dobili svoje primjerke i spremni dočekuju ljetnu sezonu "vožnje na otvorenom".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije