Exeed TX: Kineski crossover koji ima ambiciju pokoriti svijet

J. M.
Exeed TX: Kineski crossover koji ima ambiciju pokoriti svijet
Nakon nekoliko neuspješnih pokušaja, kineski automobilski proizvođači prilično su rezervirani prema nastupu na europskim tržištima.

Kako bi podigli ugled svojih proizvoda i riješili se bremena prošlosti, kada su njihovi modeli padali na crash-testovima, Kinezi pokreću nove marke automobila.

2017-Chery-Exeed-TX-Debuts-in-Frankfurt-12-990x660.jpg - undefined

Foto: Chery Auto

Tako nešto učinio je Chery Auto osnivanjem luksuznog branda Exeed. Prvi proizvod Exeeda – luksuzni crossover TX – predstavljen je ovih dana na sajmu automobila u Frankfurtu.

chery_exeed-6.jpg - undefined

Foto: Chery Auto

Ozbiljne ambicije najavljuje moderna tehnika. Na startu prodaje kupci će moći birati između 1,6 litarskog turbobnenzinca snage 190 "konja" i verzije 1.5 Turbo Hybrid (218 KS).

Hibrid može pojuriti do 200 km/h, ima 70 kilometara vozne autonomije u električnom modu, a obje verzije spregnute su sa 7-stepenim DCT mjenjačem s dvostrukim kvačilom.

2017-Chery-Exeed-TX-Debuts-in-Frankfurt-16-990x557.jpg - undefined

Foto: Chery Auto

Crossover dužine 4664 mm luksuzno je opremljen, a infotainment s 10-inčnim touchscreen monitorom razvijen je s kineskim gigantom Baiduom.

Na startu prodaje – početkom naredne godine u Kini, a onda i u ostatku svijeta – očekuje se da bazna verzija košta oko 140 hiljada yuana, odnosno 21.500 dolara. Dakle, ni Kinezi više nisu jeftini…

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije