Erdogan u petak podiže zastor: Da li su procurile slike prvog turskog automobila

J. M.
Erdogan u petak podiže zastor: Da li su procurile slike prvog turskog automobila

Turska je u iščekivanju promocije prvog autentičnog domaćeg automobila koju je za petak 27. decembra najavio predsjednik Recep Tayyip Erdogan.  

Agencija Anadolija javlja da javnost u Turskoj s nestrpljenjem očekuje sutrašnje predstavljanje prototipa prvog turskog automobila koji bi se na tržištu trebao naći 2022. godine. Desetine hiljada kupaca već su iskazale želju da kupe prvog domaćeg četverotočkaša.

Zna se da će prvi model turskog automobila biti SUV na električni pogon, a do 2030. godine bit će pokrenuta proizvodnja pet modela i to po tri različite verzije za svaki model.

turski_auto.jpg - undefined

Foto: TOGG

Na društvenim mrežama pojavile su se prve fotografije automobila koje prilično odgovaraju slici SUV-a u mraku, s farovima i obrisima vozila, koju je objavila Inicijativna grupa za proizvodnju turskog automobila (TOGG).

Maštu je dodatno zagolicao ministar industrije i tehnologije Mustafa Varank koji je na društvenim mrežama objavio fotografije na kojima pozira pored dva automobila prekrivena ceradom.

Faruk Özlü, Varankov prethodnik na mjestu ministra, ranije je najavio da će država uložiti tri milijarde dolara u stvaranje domaćeg automobila.

turk_car_02.jpg - undefined

Foto: Trend.az

Još prije dvije godine turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan objavio je imena kompanija koje će sudjelovati u stvaranju domaćeg automobila: Anadolu Group, BMC, Kıraca Holding, Turkcell Group i Zorlu Holding.

"Stvaranje domaćeg automobila ojačat će nacionalnu ekonomiju", rekao je Erdogan i dodao da će Turska izvoziti automobile u susjedne zemlje.

U Turskoj je već razvijena automobilska industrija, ali je riječ o "joint-venture" ili pogonima stranih proizvođača kao što su Fiat, Renault, Hyundai, Honda, Toyota

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije