DS3 Crossback: Kompaktni crossover radikalnog dizajna i napredne tehnike

J. M.
DS3 Crossback: Kompaktni crossover radikalnog dizajna i napredne tehnike
Kada je Citroen prije nepune decenije lansirao liniju DS, nije bilo govora o neovisnom brendu. Ali odgovor tržišta na prve generacije modela je bio toliko pozitivan da su Francuzi odlučili jasnije zagaziti u premium segment.

Sada modeli DS-a ulaze u drugu generaciju. Počelo je s DS7 Crossback, a sada dolazi DS3 Crossback - kompaktni crossover SUV, koji je stilski i tehnološki "radikalan". Jer, DS3 Crossback bit će dostupan i u električnoj verziji!

Konvencionalno pogonjen, DS3 Crossback dolazi s dizelskim i tri benzinska motora. Najsnažniji benzinac snagu od 155 "konja" prenosi na prednje točkove preko 8-stepenog automatskog mjenjača.

ds3_03.jpg - undefined

Foto: PSA

A električna verzija? Proizvodi 100 kW (136 KS) i 260 Nm obrtnog momenta što je dovoljno za sprint od nule do 100 km/h za 8,7 sekundi i maksimalnih 150 km/h. 

Litijum-jonska baterija može se za 30 minuta napuniti do 80 procenata kapaciteta, dok punjenje "do vrha" u kućnoj utičnici traje pet sati. Kapacitet baterije dovoljan je za vožnju dužine 300 kilometara, barem po WLTP ciklusu.

DS3 Crossback napravljen je na fleksibilnoj CMP platformi, a opremljen je mnogim vozačkim asistentima kao što su poluautonomni sistem za održavanje u traci, Matrix LED farovi, otvaranje i pokretanje vozila putem pametnog telefona…

ds3_04.jpg - undefined

Foto: PSA

Crossback "trojka" ne bi bio DS ako ga ne bi karakterisali neobični elementi dizajna. Čak i za Citroenove standarde neobične su ručice vrata na uvlačenje, ili vertikalna dnevna svjetla, dok je "peraja" na B-stubu podsjetnik na prethodni DS3.

Unutrašnjost je izuzetno kvalitetna, s futurističkim komandama i instrumentima, dok Focal hi-fi system ispunjava sve zahtjeve audiofila.

Postoje brojne mogućnosti personalizacije automobile pri čemu osnovu čine nivoi opreme Montmartre, Bastille, Rivoli, Opera i vrhunska La Prèmiere.

DS 3 Crossback je pravi premijum kompakt koji se prodaje u namjenskim DS salonima. Za najslabiji benzinski motor trebat će pripremiti oko 25.000 eura kada automobil u aprilu naredne godine dođe na tržište.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije