Dolazi 2021. godine: Da li će Fiat u Kragujevcu pokrenuti proizvodnju novog SUV-a

J. M.
Dolazi 2021. godine: Da li će Fiat u Kragujevcu pokrenuti proizvodnju novog SUV-a

Proizvodnja Fiata u Srbiji dosta je opala u posljednje dvije godine. Nakon što je Fiat 500L tokom 2014. dostigao najveću godišnju proizvodnju, uslijedio je kontinuirani pad. Razlog je jasan: SUV Fiat 500X postao je poželjniji izbor, a segment minivanova (MPV), kojem pripada Fiat 500L, privlači sve manje kupaca.

U posljednje vrijeme sve češće se govori o pokretanju proizvodnje novog modela u Srbiji kako bi se iskoristili kapaciteti fabrike koja je napravljena za 200.000 vozila godišnje.

Špekulira se da bi Fiat u Kragujevcu mogao zadržati proizvodnju 50-ak hiljada primjeraka modela 500L, doduše osvježenog, s uvođenjem mild-hibrid pogonskih sistema i novih benzinaca.

Prava novost mogao bi biti novi SUV dužine oko 4,5 metra, dakle veći od Fiata 500X koji bi od 2021. trebao izlaziti s fabričkih traka u Srbiji. Dugo se govorilo da će budući SUV biti postavljen na platformu koju već koriste Jeep Compass, Fiat 500X, Fiat 500L, Fiat Tipo…

Međutim, nakon što je krajem prošle godine potpisan ugovor o povezivanju PSA i Fiat-Chryslera, sve češće se govori da bi Fiat u Kragujevcu mogao proizvoditi SUV C-segmenta i to na platformi EMP2 koncerna PSA.

Na EMP2 platformi postavljeni su Peugeot 3008, Opel Grandland i Citroen C5 AirCross, pa bi izbor bio logičan. Ipak, neizvjesno je da li u ugovoru o povezivanju PSA i Fiata postoje neka ograničenja o preuzimanju tehnike i proizvodnji u Srbiji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije