Defender: Land Rover će oživjeti legendarnog terenca

J. M.
Defender: Land Rover će oživjeti legendarnog terenca
Kada je 29. januara 2016. godine u 9.22 sati s proizvodne trake fabrike u britanskom Solihullu izašao posljednji Land Rover Defender bio je to kraj jedne epohe.

Za neke je ta epoha počela 1983. godine kada je predstavljen Defender, no mnogo je više onih koji su se vremeplov vraćali 35 godina ranije, odnosno rađanje "originala"  Land Rover Series I.

Prilikom gašenja Defendera Land Rover je saopćio da intenzivno radi na novoj verziji modela što je zagolicalo maštu ljubitelja kultnog terenca.

Prije šest godina na sajmu automobila u Frankfurtu predstavljena je studija DC100 čiji je moderni dizajn izazvao, blago rečeno, razočarenje.

Jer, suština Land Rover Defendera je robusna tehnika i rustikalni dizajn. Vjerovatno na tragu ovakvih razmišljanja izlaze brojni renderi budućeg Defendera koji bi svjetlo dana trebao ugledati 2019. godine.

Na kladionicama odlično kotira rad Andreja Avarvaiija koji je, navodno, najbliži konačnom izgledu britanskog terenca.

2019-Land-Rover-Defender-5-door-Autobiography-rendering.jpg - undefined

Ilustracija: Avarvaii

Defender bi ponovo trebao biti dostupan u dvije karoserijske izvedbe: 3-vratni Defender 90 i produženi 5-vratni Defender 110. Automobil bio trebao donijeti modernu laganu gradnju zahvaljujući samonosivoj alumunijskoj karoseriji, ali i zadržati terenske kvalitete prethodnika.

Ljubitelje tradicije brinu najave da novi Defender možda neće biti "britanski proizvod". Kompanija Land Rover je u vlasništvu indijskog koncerna Tata Motors, a špekulira se da bi Defender mogao izlaziti iz nove fabrike Jaguar Land Rover u Slovačkoj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije