Citroën C5 Aircross: Novi francuski SUV promoviran na tržištu BiH

J. M.
Citroën C5 Aircross: Novi francuski SUV promoviran na tržištu BiH
Sarajevska promocija označila je dolazak na bh. tržište novog Citroën C5 Aircrossa.

Riječ je o predstavniku najbrže rastućeg automobilskog segmenta M1 SUV, kompaktnih crossovera dužine oko 4,5 metra, čija je prodaja narasla 23 procenta u posljednje tri godine.

To što je Citroën malo zakasnio sa svojim modelom u ovom segmentu dalo je francuskim konstruktorima vremena da temeljito analiziraju iskustva konkurenata.

citroen_c5_aircross_010.jpg - undefined

Foto: J. M. / Radiosarajevo.ba

Citroën C5 Aircross je predstavljen u formi koncepta prije nekoliko godina na sajmu automobila u Šangaju. Dizajnerski, preuzima vizuelni identitet Citroëna nove generacije, s LED dnevnim svjetlima između znaka dvostrukog chevrona.

Iako limenom keceljom automobila dominiraju brojni zaštitni off-road elementi, C5 Aircross dolazi s prednjim pogonom i namijenjen je uglavnom vožnji po asfaltu. Tada do izražaja dolazi ovjes s progresivnim hidrauličkim graničnicima, koji "citroënovski mekano" reagira na neravnine na cesti.

Udobnost i prostornost, to su aduti unutrašnjeg prostora. Tako Advanced Comfort sjedišta imaju 15 mm debelu pjenastu podlogu. U drugom redu nalaze se tri jednako široka sjedala, s mogućnosti preklapanja i klizanja po dužini od 150 mm.

citroen_c5_aircross_003.jpg - undefined

Foto: J. M. / Radiosarajevo.ba

Prtljažnik je među liderima klase, zapremine između 580 i 720 litara (ovisno o položaju zadnjih sjedišta), odnosno 1630 litara njihovim preklapanjem. Također, u kabinu staju predmeti dužine 1,9 metara.

U paleti motora nalaze se po dva benzinca i dizelaša, svi s prisilnim punjenjem. Početak ponude je 130 PureTech, 3-cilindrični turbobenzinac snage 130 "konja" koji je spregnut s 6-stepenim manuelnim ili 8-stepenim automatskim mjenjačem. Jači benzinac je 180 PureTech, 1,6 litarski 4-cilindraš (180 KS) koji dolazi s 8-stepenim automatikom.

 

citroen_c5_aircross_001.jpg - undefined

Foto: J. M. / Radiosarajevo.ba

Ponudu dizelaša čine novi 1,5 litarski motor 130 BlueHDi (130 KS) te 2,0 litarski 180 BlueHDi (180 KS). Kao i kod dizelaša, uz slabiji dizelaš postoji mogućnost izbora između 6-stepenog manuelnog mjenjača i 8-brzinskog automatika, dok jača verzija dolazi s automatikom.

Početkom naredne godine bit će dostupna hibridna verzija ukupne snage 225 "konja" s mogućnošću vožnje u električnom modu na relacijama do 50 km.

Bazna verzija - Citroën C5 Aircross 130 PureTech Live - na bh. tržištu košta 44.078 KM, a u ovoj godini planirana je prodaja 100-tinjak primjeraka u našoj zemlji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije