Citroën Berlingo: Bh. promocija treće generacije francuskog "univerzalca"

J. M.
Citroën Berlingo: Bh. promocija treće generacije francuskog "univerzalca"
Promocijom u Neumu, Citroën je označio dolazak na tržište BiH treće generacije Berlinga, univerzalnog vozila za slobodno vrijeme.

Još od lansiranja prije 22 godine Berlingo je bio i ostao jedan od lidera klase funkcionalnih automobila koji nude dosta prostora, a dostupni su u putničkoj i dostavnoj verziji. To je drugi najprodavaniji model za slobodno vrijeme u Europi koji je od 1996. do danas pronašao put do 3,3 miliona kupaca.

Novi Berlingo preuzeo je elemente identiteta dizajna marke Citroën, poboljšan je u pogledu modularnosti i prostora u unutrašnjosti vozila kako bi olakšao svakodnevno korištenje.

citroen_berlingo_neum_011.jpg - undefined

Foto: J. M. / Radiosarajevo.ba

Berlingo je sada dostupan u dvije veličine – M (dužine 4,4 metra) i XL (4,75 metara), s pet ili sedam mjesta.

Budući kupci imaju tri pojedinačna stražnja sjedala jednostavnog uklanjanja, ravnu podnicu do sklopivog sjedala suvozača, utovar predmeta dužine do 2,70 m (3,05 m u produženoj izvedbi XL)...

Zapremina prtljažnika povećana je za 100 litara i sada dostiže 775 litara u izvedbi M, odnosno 1050 litara (XL u konfiguraciji s pet sjedala). Pristup prtljažniku je jednostavan zahvaljujući podižućem prozoru na stražnjim vratima i pokrovu prtljažnika podesivom u dva nivoa.

citroen_berlingo_neum_013.jpg - undefined

Foto: J. M. / Radiosarajevo.ba

Dvoja široka bočna klizna vrata opremljena su električnim podizačima stakala, a nova generacija višenamjenskog krova Modutop nudi više svjetlosti.

Citroënovi dizajneri poklonili su Berlingu moderniji i robusniji izgled, s pomaknutim vjetrobranskim staklom te višim i kraćim prednjim krajem. Prednji kraj usklađen je s novim identitetom marke Citroën, s dvostrukim svjetlosnim potpisom te personaliziranim i okruglim svjetlima za maglu.

Siluetu obilježavaju Airbump umeci na dnu vrata, dok je unutrašnjost dotjerana i opremljena modernim infotainment sistemima i praktičnim detaljima (četiri tehnologije povezivanja kao što su CITROËN Connect Nav ili bežično punjenje za smartphone).

citroen_berlingo_neum_007.jpg - undefined

Foto: J. M. / Radiosarajevo.ba

Inžinjeri zaduženi za razvoj podvozja odabrali su zanimljiv koncept. Novoj platformi EMP2 na prednjem kraju – kojom se dobiva bolja upravljivost (električni servo upravljač, radijus okretanja), smanjila težina, omogućilo korištenje najnovijih sistema pomoći u vožnji – na zadnjoj osovini dodata je konstrukcijska osnova prethodnog Berlinga, kako bi se dobilo više tovarnog prostora i optimizirala korisna širina između unutrašnjih blatobrana.

U novi Berlingo ugrađeno je 19 tehnologija za pomoć u vožnji kao što su head-up display u boji, prilagodljivi tempomat s funkcijom zaustavljanja, električna parkirna kočnica, kamera za vožnju unatrag/Top Rear Vision, Grip Control s funkcijom Hill Assist Descent ili elektronski nadzor stabilnosti prikolice...

Kupci mogu birati između tri verzije novog 1,5 litarskog turbodizelaša BlueHDi (75, 100, 130 KS) i dobro poznatog 3-cilindričnog benzinca 1.2 PureTech (110 KS), a novost je 8-stepeni automatski mjenjač u kombinaciji s najjačim dizelašem.

citroen_berlingo_neum_004.jpg - undefined

Foto: J. M. / Radiosarajevo.ba

Na bh. tržištu novi Berlingo startuje po cijeni od 31.418 KM (dizelski Berlingo Live M BlueHDi 75), odnosno 31.605 KM za benzinac Berlingo Live M PureTech 110 S&S BVM6.

U baznom nivou opreme Live M dobiju se, između ostalog, ručni klima uređaj, sigurnosni sistemi (ESP, ASR, ABS, AFU), sistem za pomoć pri kretanju na uzbrdici HILL ASSIST, prednji i bočni zračni jastuci za vozača i suvozača, zračne zavjese za putnike u oba reda, aktivni sistem za alarmiranje kod nenamjernog prelaska vozne trake, prepoznavanje prometnih znakova za ograničenje brzine, Active Safety Break (kočnica s funkcijom za prepoznavanje pješaka do 60 km/h), automatsko paljenje dnevnih svjetala, centralni 3,5-inčni ekran na instrument ploči u boji, tempomat i limitator brzine, vozačevo sjedalo podesivo po dužini, visini i nagibu, električno podizanje prednjih stakala, autoradio RD6 (USB, Bluetooth, AUX), detektor niskog pritiska u gumama, Airbump…

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije