Chok G1: Kinezi napravili "portabl" električnu kopiju Suzuki Jimnyja

J. M.
Chok G1: Kinezi napravili "portabl" električnu kopiju Suzuki Jimnyja
Suzuki Jimny spada među dugovječnije terence stare garde jer je na tržištu prisutan punih 20 godina.

Novi model bit će predstavljen do kraja godine, a u Kini je ponuđena zanimljiva opcija za ljubitelje starog Jimnyja.

Nova generacije kultnog terenca: Počela proizvodnja iako još nije predstavljen

Naime, kompanija Dayang Motorcycle, jedan od najvećih kineskih proizvođača motocikala, lansirala je na tržište električnog klona aktuelnog Jimnya.

chok_03.jpg - undefined

Foto: Car News China

Umjesto 1,3 litarskog benzinca (85 KS), kinesku kopiju po imenu Chok G1 pokreće električni motor snage 6 kW koji automobil(čiću) osigurava postizanje maksimalne brzine 46 km/h, uz voznu autonomiju od 200 km.

Pogonski agregat nije jedino po čemu se razlikuju Suzuki Jimny i Chok G1. Dužinom od 3214 mm, širinom od 1466 i visinom od 1580 mm, kineska kopija je 45 cm kraća, 13,4 cm uža i 12,5 cm uža od japanskog originala.

Zadnja vrata Choka otvaraju se udesno, baš kao i na Jimnyju, ali na njima nema rezervnog točka.

chok_04.jpg - undefined

Foto: Car News China

Unutrašnjost kineskog električnog automobila je nešto "originalnija", s digitalnim instrumentima, selektorom pogona postavljenim između otvora za vazduh, dok su držači za čaše smješteni ispred suvozača.

Teza da su električni automobili skuplji od konvencionalno pogonjenih vozila ne stoji u slučaju poređenja Choka G1 i Jimnyja. Cijena kineskog modela startuje na 44.800 yuana, odnosno 11.600 KM, dok je Jimny na kineskom tržištu više nego tri puta skuplji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije