Dayang Motorcycle / Chok G1: Kinezi napravili "portabl" električnu kopiju Suzuki Jimnyja

13. 06. 2018. u 11:56:00 J. M.

Shares:0

Suzuki Jimny spada među dugovječnije terence stare garde jer je na tržištu prisutan punih 20 godina.

Novi model bit će predstavljen do kraja godine, a u Kini je ponuđena zanimljiva opcija za ljubitelje starog Jimnyja.

Nova generacije kultnog terenca: Počela proizvodnja iako još nije predstavljen

Naime, kompanija Dayang Motorcycle, jedan od najvećih kineskih proizvođača motocikala, lansirala je na tržište električnog klona aktuelnog Jimnya.

chok_03.jpg - undefined

Foto: Car News China

Umjesto 1,3 litarskog benzinca (85 KS), kinesku kopiju po imenu Chok G1 pokreće električni motor snage 6 kW koji automobil(čiću) osigurava postizanje maksimalne brzine 46 km/h, uz voznu autonomiju od 200 km.

Pogonski agregat nije jedino po čemu se razlikuju Suzuki Jimny i Chok G1. Dužinom od 3214 mm, širinom od 1466 i visinom od 1580 mm, kineska kopija je 45 cm kraća, 13,4 cm uža i 12,5 cm uža od japanskog originala.

Zadnja vrata Choka otvaraju se udesno, baš kao i na Jimnyju, ali na njima nema rezervnog točka.

chok_04.jpg - undefined

Foto: Car News China

Unutrašnjost kineskog električnog automobila je nešto "originalnija", s digitalnim instrumentima, selektorom pogona postavljenim između otvora za vazduh, dok su držači za čaše smješteni ispred suvozača.

Teza da su električni automobili skuplji od konvencionalno pogonjenih vozila ne stoji u slučaju poređenja Choka G1 i Jimnyja. Cijena kineskog modela startuje na 44.800 yuana, odnosno 11.600 KM, dok je Jimny na kineskom tržištu više nego tri puta skuplji.

NEMA KOMENTARA