Chery Tiggo 2: Dopadljivi kompaktni crossover za 16.000 KM

J. M.
Chery Tiggo 2: Dopadljivi kompaktni crossover za 16.000 KM
Kineska automobilska industrija brzo se prilagodila trendovima, tako i povećanom interesu za kompaktne SUV-modele, a jedan od najzanimljivijih noviteta dolazi iz kompanije Chery.

Iako u Cheryjevoj nomenklaturi SUV/crossoveri nose ime Tiggo, ipak je bilo malo nedoumica u vezi s oznakom novog modela. Na kineskom tržištu kompaktni SUV dužine 4,2 metra nazvan je Tiggo 3X, no na izvoznim tržištima "trojka" je rezervirana za Cheryjevu kopiju stare Toyote RAV4.

Zato je mali crossover na ruskom i južnoameričkim tržištima nazvan Tiggo 2, što je prikladnija oznaka jer je "dvojka" kod većine proizvođača rezervirana za automobile i njihove derivate B-segmenta (tzv. subkompakte).

chery-4.jpg - undefined

Foto: zr.ru

Izgled Tigga 2 potpisuje Englez James Hope, šef Cheryjevog dizajnerskog odjeljenja. Teško da se mogu pronaći neke primjedbe, a narandžasta boja, krovni nosač, zaštita podvozja, aluminijski točkovi samo naglašavaju karakter "vozila za slobodno vrijeme".

chery-2.jpg - undefined

Foto: zr.ru

Ni dvobojna unutrašnjost ne ostavlja mjesta za kritike. Djeluje dopadljivo, pri čemu je Tiggo 2 opremljen modernim infotainment sistemima, uključujući i 8-inčni touchscreen monitor.

Što se tiče motora, trenutno je jedina opcija 1,5 litarski atmosferski benzinac (107 KS), spregnut s 5-stepenim manuelnim ili 4-brzinskim automatskim mjenjačem.

chery-5.jpg - undefined

Foto: zr.ru

Do kraja godine Chery će predstaviti novorazvijeni 1,2 litarski turbobenzinac u kombinaciji s 6-stepenim ručnim ili CVT mjenjačem s dvostrukim kvačilom.

Tradicionalno za kineske automobile, Chery Tiggo 2 poentira niskom cijenom. Bogato opremljena bazna verzija u Kini košta 63.900 yuana, odnono 16.000 KM.     

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije