Changan Eado DT: Izvana Lexus, iznutra BMW, full opremljena limuzina za 12.300 KM

J. M.
Changan Eado DT: Izvana Lexus, iznutra BMW, full opremljena limuzina za 12.300 KM
Changan Automobile je član velike četvorke kineskih automobilskih proizvođača.

Osnovan prije 30 godina kao "joint-venture" s japanskim Suzukijem, Changan je u međuvremenu razvio suradnju s još nekim renomiranim proizvođačima poput Forda, Mazde, koncerna PSA (Peugeot-Citroen).

Changan je razvio i vlastitu marku koja je – s 1,4 miliona prodatih vozila u 2016. godini – drugi najpopularniji kineski automobilski brand.

changan_eado_05.jpg - undefined

Foto: Changan

U salone Changanovih trgovaca ovih dana je stigao Eado DT, limuzina B-segmenta, koja predstavlja dizajnersku evoluciju prije četiri godine predstavljenog Yuexianga V7.

Pri kreiranju prednjeg dijela očito je da su kineskim dizajnerima kao inspiracija poslužili noviji modeli Lexusa. Automobil dužine 4,575 metara, s međuosovinskim razmakom od 2610 mm pruža dosta prostora putnicima na zadnjoj klupi.

changan_eado_07.jpg - undefined

Foto: Changan

Tehnički detalji još nisu saopćeni, no očekuje se da će, kao u slučaju blizanca Yuexianga V7, kupci moći birati između 1,6 litarskog atmosferskog (125 KS) i 1,5 litarskog turbobenzinca (170 KS). Motori su spregnuti s manuelnim ili automatskim mjenjačem, u oba slučaja s pet brzina. 

Ako je izvana vidljiv utjecaj Lexusa, kokpit podsjeća na neke starije modele BMW-a.

changan_eado_08.jpg - undefined

Foto: Changan

Na osnovu snimaka koje je objavio Changan, fascinira bogatstvo opreme na čijem se popisu, pored klima uređaja i kompletnog elektro paketa, nalaze i start stop prekidač, kožni enterijer, kamera za vožnju unazad, moderni infotainment sistem, aluminijske felge, LED prednja svjetla…

Kao što je to uobičajeno za kineske automobile, cijena je najjači adut. Mediji najavljuju da će Changan Eado DT startovati po cijeni od oko 50.000 yuana, odnosno oko 12.300 KM!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije