Borgward BX5: Premium kompaktni SUV koji za dvije godine dolazi u Europu

J. M.
Borgward BX5: Premium kompaktni SUV koji za dvije godine dolazi u Europu
/ Foto: Borgward
Nakon prošlogodišnjeg lansiranja modela BX7, proces ponovnog rođenja marke Borgward ulazi u drugu fazu.

Podsjetimo, Borgward iz njemačkog Bremena bio je jedan od najnaprednijih njemačkih i europskih  automobilskih proizvođača, ali je kompanija otišla u stečaj početkom '60-ih godina prošlog stoljeća.

Christian Borgward, unuk osnivača Carla F.W. Borgwarda, zajedno sa svojim poslovnim partnerom Karlheinz L. Knösseom, obnovio je 21. maja 2008. u švicarskom Luzernu firmu Borgward AG.

Pošto nisu imali resursa za razvoj i proizvodnju automobila, Borgward i Knösse su prava na komercijalno korištenje imena Borgward u martu 2014. prodali kineskoj kompaniji Beiqi Foton Motor.

Na međunarodnom sajmu automobila u Frankfurtu u septembru 2015. Foton je predstavio Borgward BX7, a u martu prošle godine u Ženevi je otkriven manji BX5.

Sada je na kineskom tržištu počela prodaja Borgwarda BX5, kompaktnog SUV-a dužine 4,48 metara. Ovaj model debitira u najnapučenijem kineskom automobilskom segmentu, u društvu desetina domaćih i uvoznih crossovera.

Kako bi opravdali renome čuvenog romboida s crveno-bijelim poljima, Kinezi su Borgward BX5 dizajnerski i tehnički podigli iznad jeftinih domaćih konkurenata. Tako se, pored verzija s prednjim pogonom, može naručiti i napredni varijabilni Torque-on-demand 4x4.

"Borgward BX5 treba dati odlučujući impuls u rastu marke", rekao je Ulrich Walker, predsjednik Borgward Group AG, na svečanosti u Pekingu, upriličenoj povodom tržišnog starta novog modela.

BX5 opremljen je sigurnosnim sistemom zaštite putnika Protect, brojnim vozačkim asistentima, naprednim infotainment sistemima.

Iako se ranije spekuliralo da će BX5 biti hibrid, led probija klasična benzinska verzija s motorom snage 190 konja. Početna verzija košta 149.000 hiljada kineskih yuana, odnosno 20 hiljada eura. Tržišni start Borgwarda BX5 u Europi očekuje se za dvije godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije