BMW serija 5: Ovo je sedma generacija bavarske limuzine

Radiosarajevo.ba
BMW serija 5: Ovo je sedma generacija bavarske limuzine
/ Foto: BMW
BMW je otkrio izgled sedme generacije serije 5. Proizvođač navodi da će nova "petica" utjeloviti sportsku, elegantnu i modernu poslovnu limuzinu kada se pojavi na cestama širom svijeta u februaru naredne godine.

Novi model ima sve preduvjete da nastavi uspješan put prethodnika koji su prodati u više od 7,6 miliona primjeraka od 1972. godine do danas.

Na prvi pogled čini se da je izgled nove "petice" dosta sličan prethodniku. No, aerodinamičari su odradili sjajan posao i koeficijent otpora zraka smanjili na 0,22 (najbolja vrijednost u klasi). Limuzina dužine 4935 milimetara nudi više prostora u kabini, naročito za putnike na zadnjim sjedištima. Kad je riječ o udobnosti: Opciono su dostupna sjedišta s osam masažnih programa.

Naravno, nova "petica" nakrcana je asistent sistemima, kojih ima čak i više nego u većem BMW-u serije 7. Tu su spadaju pomagači za vođenje upravljača i držanja u traci, upozorenje na sudar s vozilima iz bočnih ulica, aktivni tempomat, automatska kočnica za slučaj opasnosti... Ne treba ni spominjati vrhunski informacioni-zabavni sistem te brojne mogućnosti povezivanja pametnih uređaja.

Kada novi model bude startovao na tržištu bit će dostupne po dva benzinca i dizelaša. Početni BMW 530i pokreće 2,0 litarski 4-cilindraš (252 KS), slijedi redni 3,0 litarski "šestak" (340 KS) u verziji BMW 540i. Broj cilindara i zapremina motora slični su i na dizelskim verzijama: BMW 520d je 2,0 litarski 4-cilindraš (190 KS), a u BMW 530d ugrađen je 6-cilindrični agregat zapremine tri litra (265 KS).

S izuzetkom slabijeg dizelaša koji serijski dolazi s 6-stepenim manuelnim mjenjačem, ostali motori standardno su spregnuti s 8-brzinskim Steptronicom. Opciono je dostupan pogon na sva četiri točka xDrive, a u martu naredne godine bit će proširena paleta motora. Početna cijena iznosi 45.200 eura, koliko treba platiti za najjeftiniji BMW 520d.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije