ARI Motors: Dostavno vozilo kojim se 100 kilometara prelazi za 2 eura

J. M.
ARI Motors: Dostavno vozilo kojim se 100 kilometara prelazi za 2 eura

Firma ARI Motors iz Leipziga ponudila je široku paletu električnih vozila. Iako se u njihovoj ponudi nalazi i mali putnički automobil ARI 802, puno se očekuje od palete privrednih vozila koji se opisuju kao "najmanji električni transporteri u Njemačkoj".

ari_11.jpg - undefined

Foto: ARI Motors

Ime Ari, koje na japanskom znači "mrav", odabrao je Thomas Kuwatsch, jedan od osnivača i finansijski direktor kompanije, sve u želji da naglasi kako su njegova električna vozila mala, okretna, sposobna, ali i ekonomična.

Snažan adut je i raznovrsnost ponude: ARI nudi dostavna vozila konfigurirana za različite zahtjeve - od sandučara, preko mini-hladnjača, do kipera. U jednom pogonu blizu Praga obavljaju se sve nadgradnje na električno vozilo dužine 3,15 metara, širine 129 cm, nosivosti 450 kg.

ari_06.jpg - undefined

Foto: ARI Motors

Platformu za električna vozila isporučuje kineski proizvođač Jianyuan EV, kompanija sa sjedištem u Nanjingu, koja od 1982. razvija i proizvodi "zujalice na četiri točka".

Krajnji rezultat je prilično jeftino električno vozilo. Cijena osnovnog dostavnog modela - ARI 458 - počinje od 11.700 eura (netto), uključujući bateriju. Uz potrošnju od oko 8 kWh, 100 kilometara vožnje košta svega 2 eura!

ari_05.jpg - undefined

Foto: ARI Motors

ARI Motors koristi standardne olovne ili litijum-jonske baterije koje se pune 6-8 sati u klasičnoj 220V utičnici. Jedno punjenje baterije osigurava voznu autonomiju od 150 km, no s opciono dostupnim krovnim solarnim ćelijama ova vrijednost se povećava za oko 30 kilometara.

ari_08.jpg - undefined

Foto: ARI Motors

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije