AeroMobil: Slovački leteći automobil u tri minuta dobiva krila

J. M.
AeroMobil: Slovački leteći automobil u tri minuta dobiva krila
U posljednjih desetak godina Slovačka je postala automobilska supersila, zemlja koja izrađuje najviše novih četverotočkaša po glavi stanovnika.

Na sajmu automobila u Frankfurtu, među brojnim modelima koji se izrađuju u ovoj zemlji, našao se i jedan autentični slovački proizvod. I to kakav!

aeromobil-2.jpg - undefined

Facebook

Leteći automobil AeroMobil 4.0 koji je konstruirala i proizvela istoimena kompanija iz Bratislave. Vozilo dužine 5,9 metara izrađeno je od karbonskih vlakana, teško svega 960 kilograma.

U automobilskom modu, za pogon su zadužena dva električna motora ukupne snage 80 kW (109 KS) koji pokreću prednje točkove. Maksimalna drumska brzina 160 km/h, vozna autonomija 700 km.

aeromobil-5.jpg - undefined

Foto: AeroMobil

U svega tri minuta, izvlačenjem krila i propelera, AeroMobil se pretvara u letjelicu, a na scenu stupa 2,0 litarski turbobenzinski bokser motor (300 KS). Po nebu juri s maksimalnih 360 km/h, s punim rezervoarom može preletjeti 750 km.

Predstavnici kompanije AeroMobil saopćili su da serijska proizvodnja počinje naredne godine, te da će prvi primjerci kupcima biti isporučeni 2020. Spekulira se da će AeroMobil koštati između 1,2 i 1,5 miliona eura, a ukupno će biti napravljeno 500 primjeraka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije