aCar: Nijemci napravili električni automobil za Afriku po cijeni 10.000 eura

J. M.
aCar: Nijemci napravili električni automobil za Afriku po cijeni 10.000 eura
Stručnjaci Tehničkog univerziteta u Münchenu razvili su električni automobil za eksploataciju u teškim uslovima u Africi.

Debi novog proizvoda, nazvanog aCar, održan je na IAA sajmu automobila u Frankfurtu. Objavljeno je da su prototipovi već prošli uspješne testove, a pa se vrlo brzo može očekivati serijska proizvodnja.

Električni aCar prelazi oko 80 km s jednim punjenjem baterija koje, inače, traje sedam sati. Kao opciju, proizvođač će, između ostalog, ponuditi instalaciju solarnih panela na krovu automobila kako bi sakupljali dodatnu energiju.

acar-2.jpg - undefined

Foto: aCar

Maksimalna brzina automobila ne prelazi 60 km/h, no ono što privlači pažnju je nosivost od jedne tone.

Jak adut je modularni dizajn električnog terenskog vozila za Afriku koji omogućava lako prilagođavanje vozila različitim potrebama. Na primjer, ako je to potrebno, može transportirati i ljude i teret.

Ovog leta aCar je prošao testove na putevima Gane. Pretpostavlja se da cijena na lokalnom tržištu neće prelaziti 10 hiljada eura.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije