A-klasa Sedan - najmanja, ali prava Mercedes limuzina

Radiosarajevo.ba
A-klasa Sedan - najmanja, ali prava Mercedes limuzina

Mercedes je najpoznatiji po limuzinama, a A-klasa Sedan je najmanja, ali po svemu zaslužuje da nosi trokraku zvijezdu na nosu

Mercedes je nakon nove generacije kompaktne A-klase s inovativnim multimedijskim sistemom, pokazao i sedansku verziju koja će premijeru imati na pariškom salonu početkom oktobra, piše zagrebački Večernji list.

Limuzinsko izdanje A-klase izrazito kupeovskih linija izleda vrlo dinamično i sportski, pa je već dobila nadimak “baby CLS” aludirajući na veliku peterovratnu limuzinu trokrake zvijezde.

Nova A-klasa Sedan dugačka je 454,9, široka 179,6 i 144,6 cm uz međuosovinski razmak od 279,7 cm.

Odvojeni prtljažnik prima 420 litara, a u Mercedesu ističu njegovu praktičnost zbog velikog otvora za ukrcavanje stvari. Isto tako, za razliku od prethodnika - CLA, A-klasa Sedan ima lakši pristup zadnjoj klupi, a Nijemci se hvale i da je limuzinska A-klasa u vrhu svog segmenta u pogledu prostora za glavu na zadnjim sjedištima, dok je efektivan prostor za noge 8,61 cm.

Otvor prtljažnika je vrlo velik sa širinom od 950 mm i dijagonalom od 462 mm između brave poklopca i donjeg ruba zadnjeg stakla što omogućuje jednostavan utovar i istovar većih komada prtljage.

Uz to, A-klasa Sedan je najaerodinamičniji serijski automobil na svijetu, odnosno s otporom zraka od Cd = 0.22, Mercedesovi su stručnjaci uspjeli su izjednačiti originalni svjetski rekord modela CLA Coupé.

Prilikom početka prodaje bit će dostupan uz dva motora, benzinskim A 200 sa 163 KS i 250 Nm uz 7G-DCT automatskim mjenjačem s dvije spojke i A 180d sa 116 KS 260 Nm uz 7G-DCT automatik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije