Znate li zašto ne trebate okretati volan u mjestu

Radiosarajevo.ba
Znate li zašto ne trebate okretati volan u mjestu
Foto: Pixabay / Ilustracija

Brzo okretanje volana, dok je vozilo zaustavljeno, znatno povećava opterećenje upravljačkog mehanizma, trapa (kuglastih zglobova i spona) te povećava trošenje guma. 

Po tome se vidi i kvalitet vozača. Posebno su opterećeni automobili s električnim servouređajem, kod kojih se tada nekontrolirano povećava opterećenje na zupčastoj letvi i prenosnoj polugi.

Recept je jednostavan: prilikom manevrisanja i okretanja volana dovoljno je lagano pomicati automobil naprijed ili nazad (laganim otpuštanjem kvačila).

Time se višestruko smanjuje opterećenje svih bitnih dijelova upravljačkog mehanizma i trošenje guma.

Korisno je i izbjegavati energične i nagle okrete upravljačem. Važno je da su gume propisno napuhane (uvijek savjetujemo nivo za puno opterećenje ili desetinku više), piše Autoportal.hr.

Kada je najbolje vrijeme za mijenjanje guma na vašem ljubimcu

Pred ljetnu odnosno zimsku sezonu na automobil treba montirati prikladne gume, no kad je vrijeme da se stare gume zamijene novima? Neki proizvođači kažu da je 10 godina optimalno vrijeme za mijenjanje guma, drugi svoje gume ograničavaju na šest godina, a treći predlažu i dosta kraće vremenske periode, upozoravaju iz Delticoma.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije