VW Passat B2 Formel E: "Pijačar" koji je bio 30 godina godina ispred vremena

J. M.
VW Passat B2 Formel E: "Pijačar" koji je bio 30 godina godina ispred vremena

Od četvrtka do subote bit će održan Sachsen Classic 2019, tradicionalno putovanje klasičnih Volkswagena na relaciji dužine 580 kilometara, od Dresdena do Leipziga.

Jedan od ovogodišnjih učesnika je Volkswagen Passat B2 CL Formel E iz 1983. godine. Malo poznata verzija druge generacije Passata - koja je na našim prostorima popularna po nadimku "pijačar" za karavansku izvedbu - mogla se još prije 36 godina pohvaliti danas standardnom tehnikom.

"Formel E" je za pogon je koristio 1,6 litarski benzinac sa 75 KS koji je imao start-stop sistem isključenja motora u praznom hodu! Princip je bio isti kao na današnjim modernim automobilima: Motor se gasio stajanjem, recimo na semaforu, a palio čim bi se pritisnulo kvačilo i gas za polazak.

Dodatnoj uštedi goriva doprinosio je 4+E mjenjač sa 25 posto produženom (E) krajnjom brzinom "overdrive" , sve u poređenju s klasičnim 5-stepenim transmisijama. Posljedica je da se maksimalna brzina i nije mogla postići u E prijenosnom odnosu, umjesto čega se štedjelo gorivo krstarenjem autoputem na umjerenom broju obrtaja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije