Volkswagen prelazi na proizvodnju električnih automobila

Radiosarajevo.ba
Volkswagen prelazi na proizvodnju električnih automobila
WAZ / Volkswagen

Njemačka kompanija Volkswagen proizvest će 2026. godine posljednju generaciju vozila VW brenda s motorom na pogon s unutrašnjim sagorijevanjem, izjavio je glavni strateg WV-a Michael Jost.

Glasnogovornik VW-a je kasnije potvrdio kako to znači da će se VW, najprodavaniji brend putničkog automobila u Evropi i Kini, ubuduće fokusirati na proizvodnju električnih automobila, javlja Reuters, prenose agencije.

Jost je istakao da će VW nastaviti s prilagođavanjem svojih benzinskih i dizelskih motora kako bi ispunjavali ekološke standarde tokom radnog vijeka tih vozila, te da je njemačka kompanija sada posvećena radikalnim potezima na zaustavljanju globalnog zatopljenja.

Volkswagen je izradio strategiju zaokreta poslovanja ka električnim automobilima nakon skandala iz 2015. s manipulacijama emisijama štetnih plinova.Zbog tog skandala kompanija je morala platiti više od 27 milijardi eura na ime kazni zbog prikrivanja prekomjernog zagađenja.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije