Rusija / Važno je roditi se siromašan i sretan: Kako je Putin došao do svog prvog auta

10. 07. 2017. u 19:25:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Ruski predsjednik Vladimir Putin veliki je ljubitelj automobila. Kad god je u mogućnosti sjeda za upravljač nekog od svojih ljubimaca na četiri točka, bilo da je riječ o nekoj limuzini Volga ili legendarnom terencu Lada Niva.

Prije nekoliko godina vozio je čak i Renaultov bolid Formule 1. Putin nije za upravljačem samo u slobodno vrijeme nego je jednom prilikom lično vozio bivšeg japanskog premijera Yoshira Morija automobilom u sklopu predsjedničke povorke.

U intervjuu za rusku Gazetu Putin je izjavio da je – pored domaćih automobila Lada i Volga – svojevremeno bio veliki poklonik Nissana i motocikala Kawasaki.

Malo je poznato da je ruski predsjednik došao do prvog automobila... uz pomoć sreće! Naime, njegova majka dobila je na lutriji 1972. godine – automobil ZAZ-968, čuveni Zaporožac.

"Živjeli smo skromno, ali su moji roditelji odlučili da ne prodaju Zaporožac. Dali su ga meni na korištenje. Stalno sam bio u malom automobilu i čuvao ga kao oči u glavi. Jer, kako bih ga popravio ili zakrpio da mu se nešto dogodi", napisao je u svojoj autobiografiji.

Početkom ovog milenija Putinov Zaporožac je resturiran i vraćen prvom vlasniku. Na snimku koji objavljujemo vidi se Putin dok, prlikom jednog "susreta na najvišem nivou", tadašnjem američkom predsjedniku George W. Bushu pokazuje automobil napravljen u ukrajinskom Zaporožju.

NEMA KOMENTARA