Unosan posao: Oldtimer VW Bubu iz Sarajeva pokušao uvesti bez carine u Njemačku

J. M.
Unosan posao: Oldtimer VW Bubu iz Sarajeva pokušao uvesti bez carine u Njemačku
Foto: Zoll / VW Buba iz Sarajeva oduzeta u Njemačkoj
Ljubiteljima automobilizma dobro je poznata činjenica da je u Sarajevu, u periodu od 1972. do 1976. godine, izrađivana VW Buba.

Podsjetimo, u Vogošći je, u fabrici Pretis, najprije montiran NSU Prinz, da bi 1. jula 1971. godine počela izgradnja Tvornice automobila Sarajevo (TAS) koja će izrađivati VW Bubu, kasnije i Golf, Jettu, Caddy.

Za razliku od Golfova, malo sarajevskih Buba ostalo je u životu, pa ne čudi da preostali primjerci dostižu visoku cijenu. Ne samo u BiH, nego i u ostatku Europe, što pokazuje priča iz Njemačke.

Tamošnji carinski službenici ovih dana su pokrenuli prekršajni postupak zbog neovlaštenog uvoza VW Bube iz BiH. Iako se radi o oldtimeru, pri uvozu vozila iz zemlje koja nije članica Europske unije potrebno je platiti carinu.

O kakvim se novčanim iznosima radi ilustruje podatak da je skoro istovremeno u Njemačku iz Srbije pokušan uvoz restauriranog VW Busa, proizvedenog 1964. godine.

Njemački carinski službenici zatražili su od vlasnika kamiona, na kojem je bio utovaren VW-ov kombi, da plati carinu u iznosu od 20 hiljada eura. Pošto vozač kamiona nije imao toliko novca, VW Bus je privremeno oduzet.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije